Magnifieke Meisjes | Anke Laterveer

ankelaterveer

Ze is schrijfster en cabaretier. Zonder een blad voor haar mond te nemen vertelt ze over haar leven zowel op het podium als in haar teksten. Ze spreekt over onderwerpen waar anderen liever niet over praten, maar nooit zonder humor. In september 2016 verscheen haar debuutroman Lefbek. Ontmoet Anke Laterveer; het Magnifieke Meisje van vandaag!

Verschillende Magnifieke Meisjes krijgen allemaal dezelfde 15 vragen. Leer deze vrouwen kennen, laat je inspireren en leer dat, hoewel we uniek zijn, niet zoveel verschillen.

Je leest dit stuk in ongeveer [est_time].

Een typisch kenmerk van mij is… Mijn chaos. Ik vergeet constant alles en doe duizend dingen tegelijk.

Ik ben niet te genieten wanneer… Er ergens gedoe is. Ik kan superslecht tegen gedoe. Zoals dat je een afspraak probeert te maken met acht mensen en dat er steeds iemand niet kan. Of dat je met een groepje ergens gegeten hebt en je de rekening wil delen, maar iemand gaat zeuren dat-ie minder wil betalen omdat hij een goedkoper gerecht had. Dan haak ik echt af. Niet omdat ik het erg vind om meer te betalen, geen enkel probleem zelfs, maar gewoon omdat het niet even snel en efficiënt kan.

Als ik alleen thuis ben dan… Ben ik meestal aan het werk. Omdat ik voor mezelf werk, is er altijd wat te doen. Echt gewoon op de bank zitten en niets doen, kan ik echt slecht.

Het meest trots ben ik op… #zeghet, omdat ik daarmee een heel nare ervaring omzette in een positieve actie voor ons allemaal.

Het meest trots ben ik op… #zeghet, omdat ik daarmee een heel nare ervaring omzette in een positieve actie voor ons allemaal. Juli vorig jaar werd ik aangerand door een date. Dat was heel erg, maar dat de politie mij er daarna zelf de schuld van gaf, vond ik nog veel erger. Naar aanleiding daarvan schreef ik een blog en zat ik bij Pauw. Daar kwamen heel veel reacties op. Positieve en negatieve. Samen met Stella Bergsma en Anousha Nzume bedacht ik toen de hashtag #zeghet op Twitter waar mensen hun ervaringen met seksueel geweld konden delen. Waanzinnig veel mensen deden dat en daardoor kwam er weer meer aandacht voor het onderwerp in oa alle landelijke media. Uiteindelijk heeft het veel positieve gevolgen gehad. Er zijn wat aanpassingen gedaan in de aangifteprocedure voor zedendelicten en de uitrol van Centra Seksueel Geweld, waar je naartoe kan meteen nadat je aangerand of verkracht bent, is versneld. Daardoor kun je nu vanuit bijna overal in Nederland binnen een uur bij de juiste hulp zijn. Daar ben ik echt heel trots op.

Ik had helemaal geen manuscript liggen, maar werd door een uitgever benaderd. Dan kun je zeggen: ik weet niet of ik het kan, maar ik zei: “Ja goed, gaan we doen” en binnen negen maanden lag het in de winkel.

Mijn favoriete eigenschap is… Mijn nieuwsgierigheid, omdat die me altijd in rare situaties en interessante gesprekken brengt. Het maakt dat ik altijd geneigd ben ‘ja’ te zeggen op dingen die ik eigenlijk eng vind. Zo ben ik ook met cabaret begonnen. Ik zag een oproep van Micha Wertheim en Paulien Cornelisse voor mensen die verhalen wilden vertellen op een podium. Dat heb ik, ondanks dat ik er geen ervaring mee had, gedaan en een jaar later zat ik bij Comedytrain en speelde ik in shows met Theo Maassen en andere grootheden in het vak. Zo idioot kunnen dingen lopen. Ging trouwens ook met mijn boek zo. Ik had helemaal geen manuscript liggen, maar werd door een uitgever benaderd. Dan kun je zeggen: ik weet niet of ik het kan, maar ik zei: “Ja goed, gaan we doen” en binnen negen maanden lag het in de winkel.

Mijn guilty pleasure is… Heel hard meezingen met Acda & de Munnik in de auto. Toen ik net studeerde vond ik ze fantastisch. Nu vind ik de meeste teksten het toppunt van midlife pathetiek en toch kan ik er nog enorm van genieten. Het galmt ook zo lekker mee.

foto1
Foto door Brenda van Leeuwen

Ik hou het meest van mezelf wanneer… Ik op een podium sta. Daar kan ik nog meer mezelf zijn dan erbuiten. Ik snap nog steeds niet precies waarom, maar het is echt zo. Op het podium ga ik ‘aan’, voel ik me thuis en gelukkig. Ik ben er de leukste versie van mezelf.

Mijn grootste miskoop was… Een paar supersexy rode glitternaaldhakken waar ik uiteindelijk alleen in kan liggen (ook leuk).

Op het podium ga ik ‘aan’, voel ik me thuis en gelukkig. Ik ben er de leukste versie van mezelf.

De laatste keer dat ik huilde was… Op mijn boekpresentatie. Er waren 150 mensen allemaal speciaal voor mij gekomen. Er was waanzinnig goede burlesque en er waren fantastische muzikanten die hele mooie liedjes speelden. En er was mijn debuutroman. Ontroering alom, ik bleef maar janken, haha.

Ik zou eigenlijk moeten besparen op… Niets, omdat ik zzp’er ben heb ik heel wisselende inkomsten. Als het veel is, leef ik groots: hotels, taxi’s en vrienden trakteren. Is het minder, dan kan ik zonder moeite rustig aan doen.

ankelaterveer

De beste versie van jezelf word je door… Constant bij jezelf te checken of wat je doet echt is wat je wil en steeds bij te sturen naar een situatie waar je je echt gelukkig in voelt. Dat geldt voor alles. Je relatie, je werk, je vriendschappen, je uiterlijk, echt alles.

Ik word echt blij als/van… De geur van de Amsterdamse grachten in de zomer. ’s Ochtends vroeg in bed met mijn kinderen over het leven praten. Langs een open raam lopen waarachter iemand piano speelt. Of viool. Of heel mooi zingt. Seks. Eten, drinken en oneindig praten met mensen van wie ik hou.

Ik ga de deur niet uit zonder… Rode lippenstift. Dat draag ik al sinds mijn 13e vrijwel elke dag. En ik zou willen zeggen zonder sleutels, maar dat is helaas niet waar. Moet net even iets te vaak mijn reservesleutel ergens ophalen omdat ik de mijne binnen heb laten liggen.

De laatste keer dat ik loog was… Toen ik tegen een vriendin zei dat ik het niet erg vond dat ze onze afspraak afzei. Ik vond het echt heel erg jammer, maar ik snapte dat ze het deed en wilde haar niet ook nog belasten met mijn teleurstelling.

Mensen weten niet van mij dat ik… Heel onhandig ben in sociaal contact. Ik herken bijvoorbeeld heel slecht gezichten en snap maar weinig van de omgangsregels. Bij mij moet je bijvoorbeeld niet aankomen met een praatje over het weer, want dat kan ik echt niet. Praten over het leven kan ik dan weer wel heel goed.

Misschien ben ik een tikkie fan van Ankie, en heb al een paar keer geprobeerd haar boek te kopen (ik vergeet het elke keer. Ik ga het snel doen, beloofd!). Bezoek haar website, volg haar op Twitter, koop haar boek en volg haar op Facebook. Een wonderschoon mens, wat ik je brom.

Deze vrouwen hebben mijn 15 vragen ook beantwoord. Elk op hun eigen persoonlijke en unieke manier. En dat maakt ze juist zo bijzonder. Ben jij of ken jij die inspirerende vrouw? Stuur mij dan zeker een mailtje.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.