Boze Bitches Boekenclub

Thamar zit op een bank bij de Writers Guide met leden van de boze bitches boekenclub om haar heen. Ze praten over een gelezen boek. Iedereen luistert aandachtig terwijl een iemand aan het woord is.
Foto door Libby Malia

De boekenclub is ontstaan na het lezen van een feministisch pamflet wat door iedereen en z’n moeder werd geprezen. Ik vond het wel geinig, maar begreep niet waarom er zo veel veren in dat boekje werden gestoken en daar wilde ik het over hebben.

Gerichter dan via Instagram dm’s, want daar ben ik gewoon snel klaar mee en ik vergeet soms dat Facebook nog bestaat. Dus voordat ik het wist slingerde ik mijn Instagram aan en vroeg in de story’s of er animo was voor een boekenclub die zich alleen richt op feministische literatuur. En die was er: voor ik het wist had ik 60 aanmeldingen. Bizar.

De eerste Boze Bitches Boekenclub vond plaats op zondag 19 juni 2019 bij Il Regalo di Raika, een cadeauwinkel van mijn lieve vriendin Raika. Ik ontving 15 boekenwurmen daar en het was in één woord perfect.

Een groepsfoto van de allereerste bijeenkomst van de Boze Bitches Boekenclub. In de winkel van Il Regalo di Raika zit de groep op een u-vormige bank en lachen allemaal in de camera. Voor hen staan er bekers drinken en bakjes snacks.

Ook al was Il Regalo di Raika een superfijne plaats voor de Boze Bitches; ik was op zoek naar meer privacy. Een locatie waar we zonder interrupties konden spreken over hele gevoelige onderwerpen zoals verkrachting, huiselijk geweld en racisme. Sommige van die onderwerpen waren persoonlijke ervaringen. Een setting waar er geen buitenstaanders mee konden luisteren, vond ik daarom belangrijk.

Ik kwam in contact met Sylvana Sodde van The Writer’s Guide in Rotterdam. The Writers Guide is het centrum voor het geschreven woord waar er allerlei evenementen georganiseerd worden voor jonge schrijvers in spe. Het is een plek waar schrijvers en boekennerds samenkomen en eigenlijk een literair walhalla. Sylvana was daarom ook zo gastvrij om haar locatie beschikbaar te stellen voor de Boze Bitches. Een perfecte, centrale locatie waar we nu eens in drie maanden samenkomen.

Online is de boekenclub actief op Instagram. Er is een Facebook-pagina maar daar ligt de aandacht absoluut niet. Daarnaast heeft de boekenclub een community op Slack, zodat we met elkaar verbonden blijven en het niet voelt als een of ander elite groepje. Voor sommige mensen is het niet mogelijk om naar Rotterdam te komen voor een bijeenkomst. Door een tool als Slack te gebruiken, is de boekenclub voor heel veel mensen toegankelijk.

Waar de naam vandaan komt? Mijn vriend noemt me weleens een boze bitch, daarnaast worden feministen gebrandmerkt als boze bitches. De alliteratie met boze bitches en boekenclub is geniaal. Dus was snel verzonnen. Maar alle credit voor de naam naar mijn vriend.

Wil je deelnemen aan de Boze Bitches Boekenclub op Slack? Stuur mij dan een bericht op Instagram, Facebook of via e-mail.

Volg op Instagram | Facebook