Boze Bitches Boekenclub

De boekenclub is ontstaan na het lezen van een feministisch pamflet wat door iedereen en z’n moeder werd geprezen. Ik vond het wel geinig, maar begreep niet waarom er zo veel veren in dat boekje werden gestoken en daar wilde ik het over hebben.

Gerichter dan via Instagram dm’s, want daar ben ik gewoon snel klaar mee en ik vergeet soms dat Facebook nog bestaat. Dus voordat ik het wist slingerde ik mijn Instagram aan en vroeg in de story’s of er animo was voor een boekenclub die zich alleen richt op feministische literatuur. En die was er: voor ik het wist had ik 60 aanmeldingen. Bizar.

De eerste Boze Bitches Boekenclub vond plaats op zondag 19 juni 2019 bij Il Regalo di Raika, een cadeauwinkel van mijn lieve vriendin Raika. Ik ontving 15 boekenwurmen daar en het was in één woord perfect.

Ook al was Il Regalo di Raika een superfijne plaats voor de Boze Bitches; ik was op zoek naar meer privacy. Een locatie waar we zonder interrupties konden spreken over hele gevoelige onderwerpen zoals verkrachting, huiselijk geweld en racisme. Sommige van die onderwerpen waren persoonlijke ervaringen. Een setting waar er geen buitenstaanders mee konden luisteren, vond ik daarom belangrijk.

Ik kwam in contact met Sylvana Sodde van The Writer’s Guide in Rotterdam. The Writers Guide is het centrum voor het geschreven woord waar er allerlei evenementen georganiseerd worden voor jonge schrijvers in spe. Het is een plek waar schrijvers en boekennerds samenkomen en eigenlijk een literair walhalla. Sylvana was daarom ook zo gastvrij om haar locatie beschikbaar te stellen voor de Boze Bitches. Een perfecte, centrale locatie waar we nu eens in drie maanden samenkomen.

Online is de boekenclub actief op Instagram. Er is een Facebook-pagina maar daar ligt de aandacht absoluut niet. Daarnaast heeft de boekenclub een community op Slack, zodat we met elkaar verbonden blijven en het niet voelt als een of ander elite groepje. Voor sommige mensen is het niet mogelijk om naar Rotterdam te komen voor een bijeenkomst. Door een tool als Slack te gebruiken, is de boekenclub voor heel veel mensen toegankelijk.

Waar de naam vandaan komt? Mijn partner noemt me weleens een boze bitch, daarnaast worden feministen gebrandmerkt als boze bitches. De alliteratie met boze bitches en boekenclub is geniaal. Dus was snel verzonnen. Maar alle credit voor de naam naar mijn partner.

Boze Baby’s Boekenclub

Doordat we op social media veel intersectioneel feministische literatuur deelden als boekentips, kregen we steeds vaker de vraag of er ook intersectionele kinderboeken gedeeld konden worden. Om aan die vraag te voldoen, heb ik aan Emily Tuohy gevraagd of ze kinderboeken wilde reviewen en deze op de Instagram van Boze Bitches Boekenclub te delen. Toch was dat niet helemaal genoeg. We wilden kinderen een positieve associatie geven met lezen, maar ook een plek creeren waar zij helemaal zichzelf kunnen zijn en eventueel vragen kunnen stellen aan iemand die hen eerlijk antwoord kunnen geven. Zo werd Boze Baby’s Boekenclub Drag Queen Hour geboren.

Het voorleesuurtje is een programma van een uur/anderhalf uur waar de kinderen worden uitgenodigd om in hun beste drag te komen. Dit kan zijn een handdoek als cape, een spidermanpak, een unicorn-diadeem, maar ook een glitterjurk met strikken. De kinderen krijgen vooraf een workshop dragmake-up en een workshop catwalk lopen. Zo voelen ze zich helemaal een met de dragmoeder en voelen ze zich net zo krachtig in wie ze zijn. `Daarna gaan ze allemaal zitten op kussens, de dragmoeder natuurlijk op een troon. En worden de kinderen voorgelezen uit zorgvuldig uitgekozen intersectionele kinderboeken. Dat houdt in dat de hoofdpersonen vaak niet-wit van kleur zijn, maar ook dat de ouders soms bestaan uit twee papa’s of twee mama’s. De kinderboeken die de standaard zouden moeten zijn, as you will.

Foto door Rosa Quist

De kinderen worden uitgedaagd om zichzelf te zijn, en op hun eigen onschuldige en nieuwsgierige manier vragen te stellen aan de dragqueen in kwestie. De vragen hebben veelal te maken met gender en identiteit, maar ook met make-up en haar. Na afloop is er altijd nog tijd voor een fotomomentje en een babbel met de queen in kwestie.

Wil je weten wanneer de eerstvolgende is? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief om data in je mailbox te ontvangen of volg ons op Instagram.

Het Boze Baby’s Drag Queen Hour is te programmeren. Voor meer informatie over kosten, neem contact op met Thamar via contact{@}bozebitches.nl. Het Boze Baby’s Drag Queen Hour wordt regelmatig georganiseerd in samenwerking met The Writer’s Guide (to the Galaxy).

Volgen of abonneren