Wat vind je mooi aan jezelf?

Wat vind je mooi aan jezelf?

Een hele poos geleden, toen het nog aangenaam was in de avonden, zat ik op het balkon met vriendinnen. We waren, zoals vrouwen doen, in gesprek over van alles en nog wat. Een stokbroodje stond op tafel, zeezoutboter en de nodige liter(s) wijn vloeiden. Het gesprek ging er uiteindelijk naartoe wat we niet mooi vonden aan onszelf. Via mijn linkeroor hoorde ik dat een neus niet mooi was, de benen wel wat dikker mochten zijn, de kont wat ronder, de voeten wat kleiner, oren wat kleiner, haar wat dikker. Via mijn rechteroor hoorde ik dat de buik wel wat platter mocht, de heupen wat smaller, de tenen wat gevormder, de handen wat kleiner, de neus wat rechter, de oren wat minder flap, de taille wat smaller. Eigenlijk, als ik het goed had gehoord, mocht alles wel een totale make over hebben. Dan zouden ze vast tevreden zijn over zichzelf. Ik zat er bij en ik keek er naar. Mijn lippen stijf op elkaar. Want na jaren zelfhaat, vond ik het wel mooi geweest.

“Waarom zeggen jullie niet wat jullie mooi aan jezelf vinden?” was een oprechte vraag die ik ze stelde. Ze keken me aan of ik net water in brand had gestoken. “Serieus, altijd maar zeuren dat je dit, dat, zus of zo niet mooi aan jezelf vindt, of zelfs lelijk, maakt het niet mooier, toch?” Oké, nu zagen ze zeker water branden. Ik sta niet echt bekend als Positieve Polly, maar ik probeer daar al een hele tijd echt heel veel afstand van te nemen. Ik moet zeggen dat het me aardig lukt. Toch lijken ze me nog steeds met een sprankje hoop aan te kijken. Ik moet toch iets hebben wat ik niet mooi vind aan mezelf? Ik denk.

Natuurlijk is niet alles perfect, maar of ik nog steeds iets specifiek kan benoemen wat ik anders wil? Nee. Niet per se. Natuurlijk, een onsje (of kilootje) minder mag altijd, maar het is niet iets waar ik nog door geobsedeerd ben. Het is eigenlijk het laatste waar ik door geobsedeerd ben. Ik vind het allemaal wel prima.

Het brandende water leek niet te doven voor ze. Ik zette mijn serieuze gezicht op, ging rechtop zitten, sloeg mijn ene been over mijn andere en rustte mijn handen op mijn knie. “Waarom zeg je niet tegen jezelf dat je mooi haar hebt in plaats van elke ochtend te krijsen dat je dik bent?” vroeg ik als een echte psychiater aan Vriendin 1. Ze keek me schaapachtig aan. “Ik weet het niet.” “Waarom zeg je niet tegen jezelf dat mooie ogen hebt,” vraag ik aan Vriendin 2. Ook zij keek me alsof ik niet goed snik was. “Weet ik niet.” Ik zuchtte.

Antwoord geven op wat ik wil veranderen kan ik wel, maar ik kies ervoor om dit niet te doen. Het voedt namelijk de gedachte dat ik moet veranderen. Alleen ik hoef niet te veranderen. Het is prima zo. Mijn heupen zijn breed, maar nou en, mijn dijen zijn thick, maar die moeten die heupen toch dragen, mijn kuiten zijn stevig, maar ze zijn nooit anders geweest. Mijn buik is bol en zit vol met littekens, maar er hebben twee kinderen ingezeten en ik hou meer van eten dan van sporten. Er is helemaal niks mis met mijn gezicht. Ik vind iedere sproet die er zit een gezellige bijkomstigheid, mijn neus is prima, mijn ogen meer dan prima en mijn mond is gewoon awesome hoor. Ik vind mezelf oké zoals ik ben en ik durf hardop uit te spreken wat ik mooi vind en waarom ik het mooi vind. En dan hebben we het alleen nog maar over het uiterlijk. Don’t get me started about my personality, want dan zit je hier nog wel even. (Ik ben de vrouwelijke versie van Kanye West jongens. Wen er maar aan).

Het klinkt heel arrogant, verwaand en misplaatst om te vertellen wat je mooi vindt aan jezelf, maar waarom eigenlijk? Waarom is het vreemd om te zeggen wat je mooi aan je zelf vindt? Misschien omdat de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-cultuur van Nederland door je strot wordt geduwd? Kan. Ik zou er echt antwoord op willen geven, maar ik weet het niet. Het is gewoon gangbaarder om te zeggen dat je ontevreden bent over jezelf. Daar kan immers iedereen zich in herkennen. Niemand is tevreden met zichzelf, dat hoort. Maar als je wél tevreden bent met hoe je eruit ziet dan moet je dat niet hardop zeggen, want dat is raar.

Nou, dikke vette fuck it. Ik durf mezelf na jaren mooi te noemen, met al die extra kilo’s, en het interesseert me eigenlijk geen zak of iemand dat arrogant of verwaand vindt. Dan maar verwaand. Still beautiful tho’. En nu jullie, wat vinden jullie mooi aan jezelf? I dare you to answer.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 6 december 2014 / 17:22

    Woman I love you! I’m so done met het geklaag over de looks haha. Ik was altijd trots op m’n booty maar daar is nauwelijks wat van over dankzij de borstvoeding lol. Kind eet me letterlijk op. En al die extra kilo’s boeien. Liever wat extra vlees dan te weinig.
    En waar ik echt blij mee ben, mijn tintje, mijn ogen en lange wimpers, m’n haar en de boobies en buik. Beide onder de striae en buik onder de littekens maar hey daar zat een baby in!

  2. Marloes
    6 december 2014 / 12:28

    Once again, ik hou van je! En hou ik van mezelf? Ach ik probeer het! Mn mooie grote bruine stralende ogen zijn wel het pronkstuk van mn hele ik, mn donkere wenkbrauwen daarboven koester ik ook. Ik ben lang, maar nou en, lange vrouwen zijn sexy.. En mn dikke ronde billen mogen er ook wezen! Mijn vriend zegt iedere ochtend in de spiegel tegen zichzelf ‘Goedemorgen, kijk eens wat een knappe vent hee!’ en eerst lachte ik hem keihard uit.. Maar jij en hij hebben gelijk, bekijk jezelf eens positief, met een glimlach is iedereen tien keer mooier!