Verontschuldig je niet voor je lichaam

Moeder Rachel Hollis gaat viral-light. Viral-light, omdat ik haar niet 500 keer ben tegengekomen in mijn Facebook en Twitter timeline, maar zon 150 keer. Deze vrouw gaat viral, omdat ze een bikini aanheeft op het strand. Een bikini op het fucking strand. Doe even gewoon. Maar ze is een moeder met striae, een buik die amper tot niet meer strak is te krijgen omdat er drie gigantische baby’s in hebben gegroeid en schijnbaar heeft ze ook een uitgelubberde navel. Ze heeft het lijf van een moeder. Een doodnormale, prachtige en ook heus wel inspirerende moeder, want daar gaat het niet om. Het is dat haar foto voorbij kwam en ik ernaar keek en dacht: “WTF, hoe kan dit nou viral gaan?”

Het is even heel belangrijk dat je me niet verkeerd begrijpt. Ik snap haar onzekerheden en ik snap dat het overwinnen van die onzekerheden mensen inspireert. Die weg ben ik namelijk zelf aan het afleggen en ik zie wat het met mensen doet. Daar gaat het me dus niet om. Waar het wel om gaat? Nou check; ze is een vrouw die er voor mij gewoon normaal uitziet. Ik zie geen flabby belly en saggy bellybutton, zoals Rachel zegt die te hebben. Oké, ik zie het wel, maar ik val er niet over en ik vind het ook totaal niet bijzonder. Dan kan je zeggen: “Alle vrouwen zijn bijzonder!” Correct, maar als iets viral gaat, dan verwacht ik op z’n minst iets ontzettend exeptioneels. Dit vond ik niet ongewoon.

De caption van de foto luidt als volgt:

I have stretch marks and I wear a bikini. I have a belly that’s permanently flabby from carrying three giant babies and I wear a bikini. My belly button is saggy… (which is something I didn’t even know was possible before!!) and I wear a bikini. I wear a bikini because I’m proud of this body and every mark on it. Those marks prove that I was blessed enough to carry my babies and that flabby tummy means I worked hard to lose what weight I could. I wear a bikini because the only man who’s [sic] opinion matters knows what I went through to look this way. That same man says he’s never seen anything sexier than my body, marks and all. They aren’t scars ladies, they’re stripes and you’ve earned them. Flaunt that body with pride!

Dat ik het er mee eens ben dat je trots mag zijn op je lichaam staat volledig buiten kijf. Op mij komt het over dat ze zich aan het verontschuldigen is voor haar lichaam. Dat ze zich excuseert voor het feit dat ze drie kinderen heeft gehad die haar middengedeelte vergalt hebben. En dat de enige mening die er toe doet die van haar man is. Als alleen de mening van haar man er toe deed, dan postte ze deze foto niet met zo’n verdedigende caption, lijkt me. ‘A day on the beach’ of iets anders droogs zou dan passender zijn.

Het is niet dat ik mensen voor hun schenen wil trappen, omdat ik zogenaamd #TeamCurvy zou zijn. Dat is namelijk bullshit. Ik ben #TeamEveryBodyIsBeautiful en juich het alleen maar toe dat vrouwen over de hele wereld trots zijn op wie ze zijn en steeds meer van zichzelf lijken te gaan houden. Ik sta aan de zijlijn te juichen met mijn roze pom-poms. Hoe meer blije vrouwen, hoe beter. Dat verdienen we.

Dat Rachel trots is op haar lichaam en op haar doelen die ze heeft bereikt, geloof ik heus. Dat ze zeker over het strand banjert en dan ook nog eens een lekker ijsje eet, geloof ik ook. Het gaat mij namelijk niet om Rachel. Dat ze vrouwen inspireert is prachtig. Het gaat om de mensen die dit viral hebben laten gaan. Die een volledig normaal uitziende vrouw zien als iets wat ze nog nooit hebben gezien. Daar wringt bij mij de schoen. Dat betekent niet dat de mensen die het delen verpest zijn. Totaal niet. Het betekent dat het beeld wat ze voorgeschoteld krijgen geïnfecteerd is met wat het schoonheidsideaal zou moeten zijn. Het beeld van een vrouw, echtgenote en moeder is blijkbaar zo verwrongen dat een doodnormale mooie vrouw viral gaat omdat ze een bikini draagt. En dan lijkt ze zich daar ook nog eens voor te verontschuldigen. Dat stoort me.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

 1. 31 maart 2015 / 17:12

  Jammer eigenlijk van dat viraal gaan. Ik kan je volledig volgen. Het is een doodnormale mooie vrouw.

 2. 27 maart 2015 / 13:26

  Ik had er zo nog niet over nagedacht, maar ik ben het wel met je eens.

 3. Shanna
  27 maart 2015 / 12:10

  Eerlijk? Ik zie het ook niet zo… Ik opende en ik dacht “that’s it?” :’) Het is toch inderdaad gewoon een vrouw? Zo erg is het beeld van mensen dus al verneukt, dat dít exceptional is.