Vanity sizing

dresssize

“Ik krijg deze broek niet over mijn heupen! Wil je een grotere maat pakken?” roep ik vanuit het pashokje naar mijn vriendin. “Welke maat heb je nodig?” “Doe maar de 44, want deze 42 is echt een gigantische grap. Het komt niet verder dan mijn bovenbenen!” Ik zucht. Dit is de zoveelste kledingstuk waar ik mee aan het vechten ben. Ik heb blouses van maat 38 tot aan 42 aangehad vandaag en broeken van maat 40 tot 44. Eigenlijk weet ik niet eens wat mijn officële kledingmaat is, want van de labels in mijn kleding kan je het niet aflezen.

Deze variëren namelijk van 38 tot 44 en dat is niet omdat ik zo heftig schommel met mijn gewicht, maar omdat er gesjoemeld wordt met de maten van mijn kledingstukken. Niet door mij, maar door kledingbedrijven en hun marketeers. Vrouwen worden namelijk blijer als er een kleinere maat in het label staat. De 38 die je in je kast hebt hangen? Hoogstwaarschijnlijk een 40. Je denkt dat je maat 42 hebt? Grote kans dat het een 44 is. Kleding wordt steeds kleiner gelabeld, zodat je denkt dat je slanker bent dan dat je eigenlijk bent. Vanity sizing.

Je staat in het pashokje een prachtige jurk te passen. Op de gok heb je een maat 40 gepakt, ook al weet je dat je eigenlijk altijd maat 42 moet hebben, misschien zelfs soms wel 44. Je laat de jurk over je hoofd glijden en het zakt langzaam langs je lichaam. De stof is soepel en de jurk benadrukt je rondingen. Het past! Potverdorie, je hebt maat 40! Je maakt een foto in het pashokje, zet het op Instagram en het onderschrift luidt: “Een maat 40 en dat zonder iets te doen en cheeseburgers eten!” Je hebt inderdaad niks gedaan. Het label in die prachtige jurk klopt niet. Het spijt me. Je hebt geen maat 40, je bent het slachtoffer van vanity sizing.

Vanity sizing ofwel ijdelheidsmaatvoering is een marketingtruukje. Het gaat er om dat kleding verkocht wordt, dus er wordt slim ingespeeld op de prijs, kwaliteit, maar ook op de maatvoering. En omdat veel vrouwen nog steeds liever opgerold als een burrito in bed gaan liggen, dan dat ze horen dat ze een grotere maat hebben, maken veel merken gebruik van de ijdelheidsmaatvoering.

 

 

Vanity sizing heeft niets te maken met het feit dat H&M bijvoorbeeld in 37 landen de Scandinavische maat doorvoert. Als de H&M in ieder land de maat aan zou passen op de klanten die daar wonen, zouden ze nooit in zulke grote hoeveelheden kunnen produceren. Dat de Scandinavische maat van de H&M dan ook niet strookt met de maat van klant uit Azië is nogal logisch. Daarnaast is vanity sizing ook niet de Franse, Italiaanse of Spaanse maat, deze maten zijn passend op mensen die in dat land wonen. Kledingmerken hebben deze maten aangehouden, omdat massaproductie anders onmogelijk wordt. Dat die maten die dus niet stroken met onze Nederlandse maten, is wederom logisch.

Nee, vanity sizing is het bewust aanpassen van de maat in het label. Dat betekent dat een Spaanse maat L, hier in Nederland gelabeld wordt als een M, zodat we niet in tranen uitbarsten in het pashokje. De Italiaanse maat M is een S, want stel je voor dat je een M zou hebben. Janken. En de Franse XS? Meid, een size zero! Eindelijk. Dat is vanity sizing. Om lekker in te spelen op de achterlijke gedachtegang die wij vrouwen hebben als het gaat om cijfertjes in een label. In te spelen op ons gevoel. Een cijfer of letter in een label bepaalt namelijk of wij dat kledingstuk kopen en hoe wij ons voelen over de rest van de dag (week/maand/jaar) over onszelf. Dat beslissen kledingmaten en marketeers voor ons. Want ja, als je maat 46 ziet staan in de label, moet je toch een beetje huilen, maar zodra er 44 in staat, is het toch een pak voor je hart. Je hebt ineens een kleinere maat en je hebt er niet eens wat voor hoeven doen.

En dat geloven we ook nog. Hoe triest is dat eigenlijk? Misschien wordt het tijd voor ons dat we ons geluk niet af laten hangen door een label in een jurk, maar is het belangrijk dat we ons geluk laten bepalen door hoe awesome we eruit zien in die jurk. Of dat ding nou zero, 38 of 56 is. Hangt jouw geluk écht af van een nummer in je label?

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties

 1. 24 mei 2015 / 08:31

  Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar stiekem doe ik ook altijd een vreugdedansje als ik een maat kleiner heb. Maar ik hou absoluut niet van shoppen, ga meestal maar naar 1 winkel en koop dan alles in 1x. Dan heb je er niet zo’n last van.

 2. 22 mei 2015 / 09:26

  Wow, dat wist ik helemaal niet! Zelf heb ik ook heel vaak dat ik tussen de 38 en 44 zit met kleren. Ik moet echt 3 maten meenemen het pashokje in!

 3. 20 mei 2015 / 12:58

  Ik word echt niet goed van die maatvoering in winkels. Je kunt er gewoon niet van op aan, de ene keer heb ik die maat de andere keer kom ik er bij lange na niet in.

 4. 20 mei 2015 / 10:14

  Irritatie nummer 1 (helemaal bij online shoppen)

 5. 19 mei 2015 / 19:00

  Ja ik weet ook nooit welke maat ik heb.. meestal 42 of 44 en soms 40 en ook maar zelden 46. Het gaat mij neer om de pasvorm als om de maat. Ik wil dat het leuk staat en wat er in dat embleem staat maakt me weinig uit… ik had van dit fenomeen nig niet eerder gehoord! Verklaart wellicht wel dat ik regelmatig een te grote maat pak.. je schrijft erg leuk meid! Ik vind get leuk om je blogs te lezen! XoXo Olivia .

 6. 19 mei 2015 / 18:59

  Ik vind het zo dom en overbodig dat dit gedaab wordt! . Als je maat 44 heb, accepteer het of verander wat aan je lijf. Maar ga niet menssn voor de gek houden. Want, als maat S eigenlijk een M is betekent dat dat kleinere maten verdwijnen. Ik heb maat XS maar in sommige winkels is XXS me al te groot. Heel irritant. Wel goed dat je er over schrijft!

 7. 19 mei 2015 / 16:53

  Irritant inderdaad! Ik moet ook zeggen dat ik geen idee heb welke maat ik heb. Maar moet ook bekennen dat ik me schuldig maak aan ‘blij zijn’ als ik in een kleinere maat pas…
  Vraag me wel af of ze dat ook doen met de spijkerbroekmaten in inches? Dat is beter meetbaar natuurlijk, maar tegelijkertijd, voelt het voor mij net zo als falen, als ik een grotere maat moet pakken.

 8. 19 mei 2015 / 13:30

  Stom dat we zo veel beinbvloed worden door die getalletjes,, zou eigenlijk niet zo moeten zijn.
  Tot nu toe heb ik zelf gelukkig nog nooit last gehad van Vanity Sizing.

  Uit eindleijk maakt het getal niet uit, of er nou 36, of 46 op staat. , als de jurk maar mooi staat!