Tattooed Rebelles | Joyce: “Van directeur naar tatoeëerder”

tattooed rebelles, joyce van der stel, thamar kempees, interview, rotterdam, cre8tive skin, tatoeages, tattoos, tattooshop

De carrière van Joyce (1981) begon in de farmaceutische industrie en vlak daarna werd ze eigenaar/directeur van een bedrijf dat gespecialiseerd is in hartritmeregistratie voor ziekenhuizen. Maar de artiest in Joyce bleef roepen en negeren was onmogelijk: ze werd tatoeëerder en opende haar eigen studio.


Hoe ben je tattoo-artist geworden?

“Mijn hele leven was ik al creatief en tekenen was altijd mijn grootste ‘uitlaatklep’. Voor mij was het vooral een hobby, daarom ben ik er nooit echt wat mee gaan doen.

Tien jaar geleden was ik ‘in between jobs’. Om de tijd te doden, voordat ik met mijn nieuwe baan startte, ontwierp ik tattoos voor een shop in Utrecht. Dat werd langzaam meer dan alleen ontwerpen. Van de eigenaar mocht ik, met zijn machines, tatoeages zetten op sinaasappels en bananen. En toen kwam er een klant die zei dat ik wel een tattoo bij hem mocht zetten.

tattooed rebelles, thamar kempees, joyce van der stel, cre8tive skin, tattooshop, tatoeages, rotterdam
Foto: Gaby Jongenelen

Steeds vaker zette ik kleine tattoos in die shop en ik vond het fantastisch! Het was zo fijn om elke dag creatief bezig te zijn en in contact te staan met klanten, terwijl de startdatum van mijn nieuwe baan naderde.

Als single moeder van twee dochters en een hypotheek die ik moest betalen, vond ik het heel eng om mijn nieuwe baan af te zeggen. Ik koos dus voor de veilige weg en startte toch weer met een baan in de farmaceutische industrie. Tatoeëerder was voor mij van de baan.”

tattooed rebelles gaby jongenelen joyce van der stel rotterdam tattoo artiest cre8tive skin rotterdam thamar kempees interview
Foto: Gaby Jongenelen


Waarom wilde je toch tatoeëerder te worden?

“Rond mijn dertigste merkte ik dat ik niet meer gelukkig werd van mijn werk. Ik werkte namelijk 70 uur per week, wilde ook de leukste moeder zijn voor mijn meiden, kookte gezond en maakte het huis regelmatig schoon. Ik was eigenlijk uitgeput. Dus ging ik nadenken over wat ik wilde met mijn leven, ik wilde weten waar ik blij van werd.

Rond mijn dertigste merkte ik dat ik niet meer gelukkig werd van wat ik deed.

De tijd in de tattooshop maakte mij blij. Ik wilde dus echt terug naar die tijd. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ging solliciteren. Na verschillende afwijzingen in diverse tattooshops, waaronder dat ik te weinig (!) tattoo’s zou hebben, kreeg ik een baan in een shop op Rotterdam Zuid.

Ik heb een paar maanden op Zuid gewerkt, daarna een aantal maanden in Roosendaal, om uiteindelijk als tatoeëerder bij Tattoo Jan te belanden in Rotterdam. Daar kwam ik thuis. Fijne collega’s, elk een eigen specialisme en uiteraard Jan, die toen al ruim 30 jaar in het vak zat.”

tatoeëerder tattooed rebelles gaby jongenelen thamar kempees joyce van de stel tattooshop tatoeerder interview tattoos rotterdam


En nu je eigen studio?

“Yes. Heerlijk! In april 2018 opende ik Cre8tive Skin, mijn eigen tattoostudio. Ik richt mijn zaak in zoals ik wil en ik run het op mijn manier, dat is zo ontzettend fijn.

Daarnaast werk ik alleen op afspraak, zodat er voldoende rust en tijd is voor persoonlijke aandacht.

Ik heb bewust gekozen voor een neutrale, moderne maar warme uitstraling en inrichting. En ik vind het ook belangrijk dat iedereen zich op z’n gemak voelt bij me. Daarnaast werk ik alleen op afspraak, zodat er voldoende rust en tijd is voor persoonlijke aandacht.

Iedere klant heeft een verhaal en daarvoor wil ik tijd maken. Een tatoeage is ook geen kleine beslissing. Het is een ervaring waar ze een fijn gevoel aan over moeten houden. Een gevoel wat je als tatoeëerder moet kunnen geven.”

tatoeëerder  Joyce van de Stel Thamar Kempees Gaby Jongenelen tattoos tatoeerder interview tattooed rebelles rotterdam tattoo artiest kunstenaar


Hoe voelde het om voor het eerst te tatoeëren?

“Rete-spannend!! Ik was zo zenuwachtig. Het was ook onmogelijk om te stoppen met shaken. Ik was me er namelijk zo erg bewust van het feit dat mijn tatoeage voor altijd op de huid van die man zou zitten. Gelukkig was hij heel relaxed, daar werd ik ook rustig van en alles is gelukkig goed gekomen!”

Dus, daar stond ik dan en binnen no-time stond ik weer buiten met een tribal boven mijn kont.


Wat was jouw eerste tattoo?

“Een kontgewei of trampstamp, hoe je het ook noemen wil. Gewoon van een plaatje op de muur, ‘doe mij die maar’. Ik was net 18 en mijn ouders zeiden altijd dat ik tot die leeftijd geen tattoo mocht. Dus, daar stond ik dan en binnen no-time stond ik weer buiten met een tribal boven mijn kont.”

tatoeëerder Joyce van der Stel tatoeerder Rottedam cre8tive skin thamar kempees gaby jongenelen tatoeages tattooed rebelles
Foto: Gaby Jongenelen


Willen je dochters een tatoeage?

“De oudste (17) waarschijnlijk niet, ze vindt het niet bij zichzelf passen. De jongste (14) waarschijnlijk wel. Maar, ze moet wachten tot ze 16 is. En dan nog ligt het aan het ontwerp en de plek of we dat ook daadwerkelijk doen. “


Je mag nog 1 tattoo laten zetten, wat zou dat zijn?

“Nou, dan worden het er toch 2! Ik wil heel graag een tattoo die getekend is door mijn oudste dochter en getatoeëerd wordt door mijn jongste. Het ontwerp is al klaar, de tattoosessie plannen we binnenkort in.

De tweede tattoo wordt een mot, getatoeëerd door mijn vriend. Hij is namelijk sinds kort tatoeëerder. Volgens mij heb ik hem aangestoken. De mot wilde ik al graag, en hij heeft hem eerst op zijn eigen been gezet, om te oefenen, zodat hij mij een mooie tattoo kan geven. Hoe mooi is dat? “


Lees ook: Tattooed Rebelle Fatima en de Kickoff van Tattooed Rebelles

Alle foto’s die te zien zijn in deze interviewserie, zijn gemaakt door Gaby Jongenelen. Een getalenteerde fotograaf uit de mooiste stad van Nederland (Rotterdam ja, dat klopt). Ik ben echt intens blij dat ze haar tijd en talent in dit project wil steken, samen met mij. Gebaseerd op wederkerigheid. Vrouwen voor vrouwen, daar is mijn wereld alleen al op gebouwd en nu dit project ook. Liefde.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.