Tattooed Rebelles | Brigitta, de getatoeëerde psycholoog

brigitta kortman, ambulant hulpverlener, psycholoog, stadsfotografie, tatoeages, gaby jongenelen, interview, rotterdam, tattooed rebelles

Brigitta Kortmann is ondernemer, psycholoog en sinds 2004 eigenaresse van een ambulant hulpverleningsbureau. Ze weet precies wat ze wil en dat straalt ze ook uit. Haar bedrijf is gebouwd op haar persoonlijkheid, haar visie. Daarnaast is ze trotse eigenaar van een tatoeage of twee. Alleen Brigitta haar tatoeages zijn net anders. Vooral één grote tatoeage die als een geheel diagonaal op haar lichaam staat.


Hoe kom je erbij om een tatoeage te zetten die ononderbroken over je lichaam loopt?

“Ik heb geen losse tatoeages. Elke keer heb ik een stukje getatoeëerd zodat het er altijd ‘af’ uit ziet. Hier koos ik specifiek voor, omdat ik altijd kan stoppen als ik dat wil. Over de tatoeage heb ik goed nagedacht. Alles is op elkaar aangesloten in een vorm, punt of figuur. Het is onmogelijk om te raden of het af is. Ik hou van dingen die af of compleet zijn. Zal vast wel iets psychologisch zijn.”

Brigitta zit op de grond op een grijs kleed wat ligt op donkergrijs laminaat. Haar hoge zwarte hakken hebben een open teen. Door haar blote benen is haar tatoeage is duidelijk zichtbaar. Ze heeft een zwarte overslag jurk aan en een zilveren ketting. Brigitta kijkt niet in de lens en leunt op haar rechterhand op de grond.
Foto: Gaby Jongenelen

“Het is kenmerkend voor mijn persoonlijkheid. Ik ben echt van het controleren, plannen en organiseren. Noem me gerust een structopaat (mensen die dol zijn op processen, systemen, structuren en procedures), als psycholoog herken ik dat natuurlijk meteen! Ik zorg er dus ook voor dat ik totale controle heb over mijn tatoeage. Als ik stop is dat ook helemaal mijn beslissing.”

Wanneer liet je je eerste tattoo zetten?

“Ik was een laatbloeier; achtentwintig jaar oud. Na mijn scheiding ben ik begonnen. Ze waren dus absoluut geen tienerbevlieging. De eerste, een kleine in mijn nek, heb ik in Bangkok laten zetten om mijn scheiding te symboliseren. Het staat voor onafhankelijkheid. Voor mij moet elke tatoeage een betekenis hebben.”

Wilde je nooit eerder een tatoeage?

“Nee, eigenlijk niet. Al tien jaar wilde ik van mijn ex af en ineens had ik de kracht om eindelijk de knoop door te hakken. Toen ben ik naar Thailand gegaan om mijn scheiding te vieren. Ik voelde me zó vrij en alles viel op z’n plek. Op een tattoo conventie heb ik mijn eerste tatoeage gezet en iedereen reageerde enthousiast op deze actie.

Op een tattoo conventie heb ik mijn eerste tatoeage gezet en iedereen reageerde enthousiast op deze actie.

Mijn tweede upgrade was een tongpiercing. Dat vond ik er altijd geweldig uitzien, maar eng om te laten zetten. Achteraf voelde ik er helemaal niets van. Ik vind dat ik nergens bang voor hoef te zijn. Dus als ik het idee heb ik dat ik ergens bang voor ben, dan ga ik het juíst doen. Vandaar de tongpiercing dus. Een ontdekking en verlegging van mijn grenzen.

Foto: Gaby Jongenelen

Je bent psycholoog, bedek je je tattoos tijdens je werk?

“Nee. Ik heb nu voldoende zelfvertrouwen en de vrijheid om staan voor wie ik ben. Tatoeages zeggen niets over mij als persoon of als psycholoog. Ik zie het namelijk als een creatieve uiting, een vorm van verfraaiing. “

Mijn werk is mijn zorgzame kant en mijn creativiteit zit in het maken van sensuele shoots en stadsfotografie.

100% psycholoog

“Psycholoog zijn past bij me. Ik vind het leuk en ik ben er goed in. Mijn werk houdt mij in het hier-en-nu. Ik zou anders zo doorschieten in gekke dingen.

Zo heb ik ooit eens een loungebar gekocht en heb ik een entertainmentbureau gehad. Daar kon ik nooit 100% voor gaan, ook omdat ik mijn andere bedrijf nog had.

Als psycholoog doe ik echt iets waar ik voor ga, waar mijn hart in ligt. Mijn zorgzame kant komt terug in mijn werk en mijn creativiteit uit ik door het maken van sensuele shoots en stadsfotografie.”

rotterdam psycholoog psychologie brigitta kortmann rotterdam tatoeages getatoeerd tatoeage zetten gaby jongenelen thamar kempees
Foto: Gaby Jongenelen

Ooit negatieve reacties gehad?

“Nog nooit. Wel heb ik eens meegemaakt dat mensen het heftig vinden. Ik heb ooit een heel gelovig gezin als cliënten gehad, zo’n gezin met een kerk aan huis. Ik zag dat zij het wel even moeilijk hadden. Toch hebben zij mijn ziel nooit geprobeerd te redden en mij nooit – in mijn gezicht – veroordeeld. Dit was namelijk echt zo’n gezin dat op festivals en jongerencampings protesteerden tegen zedeloos gedrag.

Shocking en awkward

Over het algemeen vindt iedereen het wel mooi eigenlijk. Soms zie ik wel dat mensen het nog shocking en awkward vinden als ik bijvoorbeeld in de sauna loop of op het strand. Daardoor besef ik weer dat ik tatoeages heb.”

tattooed rebelles brigitta kortmann rotterdam tatoeages ambulante hulpverlening psycholoog
Foto: Gaby Jongenelen

Hebben jouw tatoeages een betekenis voor jou?

“Ieder dier staat symbool voor een periode en heeft een persoonlijk verhaal. Het is ook een stuk versiering natuurlijk, maar elke tatoeage op mijn lijf betekent iets. Ik liet ze zetten op het moment dat ik iets afsloot, omdat ik wat had bereikt. Ooit moet het alleen wel stoppen. Misschien kan dat een probleem worden.”

Welke tattoo trend baal je van?

“Jonge mensen die zich op jonge leeftijd (ondoordacht) vol tatoeëren. Getatoeëerde mensen werken keihard om het stereotype beeld af te breken en dat er nu van die prachtige jonge mensen zijn die juist het stereotype willen zijn. Jammer vind ik dat. Daarnaast geloof ik wel dat Instagram hier ook een aandeel in heeft.”

“Een tatoeage moet je goed over nadenken. Ik herinner me dat mensen makkelijk Russische sterren of tranen onder hun ogen tatoeëerden . Maar geloof me, zij hebben echt nog nooit iemand vermoord.

Symboliek

De symboliek van dat soort tatoeages is echt serieus. Gang-gerelateerde tatoeages staan ergens voor en ze gaan nooit meer weg zonder een heleboel pijn en lelijke littekens. Tatoeages in je gezicht vind ik sowieso heiligschennis. Met de huidige trend ben ik voorstander van een ‘niet onder de 18, maar het liefst boven de 23’ regel.”

Foto: Gaby Jongenelen

Wil je nog een tatoeage?

“In mijn hoofd heb ik een ontwerp wat niet past in mijn huidige design. Best vervelend vind ik dat. Ik moet soms dingen echt laten vallen, omdat het gewoonweg niet bij elkaar past. Ik ben er nog over aan het nadenken. Wie weet kom ik ooit met een oplossing. En soms moet ik gewoon ook wat te wensen overlaten, dat kan ook geen kwaad.”

Maar wat nou als je straks 80 bent?

“Als ik straks 80 ben, heb ik wel wat anders aan m’n hoofd, haha.”


Lees ook: Kickoff van Tattooed Rebelles, Tattooed Rebelle Fatima en Joyce.

Alle foto’s die te zien zijn in deze interviewserie, zijn gemaakt door Gaby Jongenelen. Een getalenteerde fotograaf uit de mooiste stad van Nederland (Rotterdam ja, dat klopt). Dankbaar dat ze haar tijd en talent in dit project wil steken, samen met mij. Gebaseerd op wederkerigheid. Vrouwen voor vrouwen, daar is mijn wereld alleen al op gebouwd en nu dit project ook. Liefde.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.