Happie & Sappie: Sallina’s

Eigenaar Sallina's Michael Tekie
Eigenaar Sallina’s Michael Tekie met zijn combinatieschotel © Rotterdam Gallery

In Happie & Sappie vertel ik over mijn ervaringen in horecagelegenheden. Eerlijk, vriendelijk en authentiek. Hoe is de kaart, hoe zit het met de locatie? Hoe smaakte het eten, hoe was de bediening, wat was de verhouding tussen prijs en kwaliteit?  Vandaag in Happie & Sappie: Sallina’s.

Van Rotterdam naar Afrika

Wanneer je Sallina’s binnenstapt lijkt het op een bruin café waar bier rijkelijk vloeit; niets is minder waar. De zaak wordt in beslag genomen door een grote bar, waar de eigenaar Michael Tekie zorgvuldig de dranken klaarmaakt van de gasten. Tot 2014 was Sallina’s een buurtcafé en dat gevoel is nooit verdwenen. Alles is bruin: de bar, muren, tafels en stoelen en zelfs de vloer. Het is donker, maar zo voelt het niet.Het rumoer van pratende mensen klinkt gezellig en de geuren die uit de keuken komen zijn onbeschrijflijk.

Het interieur geeft niet direct de indruk dat je te maken hebt met het restaurant waar je de  lekkerste Eritrese en Ethiopische gerechten voorgeschoteld krijgt. Totdat de traditionele injera (broodplaat gemaakt van teffmeel), met groentestoof en/of vlees en/of vis wordt geserveerd. Wie heeft er een ‘instagrammable’  interieur nodig wanneer je alles om je heen vergeet bij de eerste hap van de authentieke gerechten? Michael brengt met Sallina’s al drie jaar de Hoorn van Afrika naar Rotterdam, en daar mogen wij dankbaar voor zijn.

shrimp kulwa sallina's

Shrimp Kulwa, geroerbakte garnalen met groente

Eerst handen wassen

Bij Sallina’s geen moeilijk gedoe met bestekregels, want je eet met je handen. Wat betreft etiquette zijn er twee regels: handen wassen voor het eten en je eet alleen met je rechterhand. Je linkerhand gebruik je namelijk voor onreine handelingen die er niet af te wassen zijn met zeep en desinfectie middel. Bovendien: zodra het eten wordt geserveerd heb je niet eens tijd om je bestek te pakken. Je wilt er direct induiken.

Injera, broodplaat gemaakt van teffmeel, dient – naast je handen – als bestek en bord. Op de injera wordt je gekozen gerechten geserveerd. Injera is een soort pannenkoek, maar dikker, steviger en luchtiger. De kleur is soort bruin en de smaak is licht zurig. De zurige smaak is complementair aan alle andere smaken die het gerecht maken. Scheur een stuk injera af en knijp als het ware je eten tussen de injera. Het is even oefenen, maar daarna ontdek je dat bestek eigenlijk een overbodige uitvinding is.

Shiro Sallina's

Shiro. Veganistisch gerecht. Injera gevuld met een licht pittig mengsel van gemalen kikkererwten.

Shared dining

Officieel is shared dining het delen van kleine gerechten, vergelijkbaar met tapas. Traditiegetrouw eet je de gerechten uit de Afrikaanse keuken gezamenlijk van één bord. Als je het aan mij vraagt, is dat meer shared dining dan een beetje tapas happen van verschillende bordjes. Deze manier van eten is niet weggelegd voor mensen die er niet tegen kunnen als mensen van hun bord eten. Het bord is namelijk van iedereen.

Kun je dat niet waarderen, ben je vegetariër of veganist en hoef je niet per se het dode dier van je gezelschap op je bord, dan hoef je geen zorgen te maken. Bij Sallina’s is het namelijk ook gewoon mogelijk om je eigen bord te krijgen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is zeggen dat je het niet op één bord wilt. Zo simpel kan het leven zijn; mooi toch?

Voor iedereen wat

Op de kaart staan veel verschillende gerechten en voor elke trek iets. Voor de vis- en/of vleeseters is er voldoende keus, net zoals voor vegetariërs en veganisten. Glutenallergie? Geen probleem, want de injera is glutenvrij te krijgen. Zelf ben ik een enthousiast Sallina’s bezoeker en heb ik de vlees – en visgerechten geproefd, en heb ik genoten van de vega(n) versies. Wat je voorkeur ook is: je kunt niet verkeerd kiezen.

beef kulwa sallina's

Sallina’s combinatieschotel met gestoofd rundvlees, gestoofde kip, linzen, gemengde groenten, spinazie en geroerbakte vis.

Kost-da’?

‘Zoveel vlees, vis en groenten én injera; hoeveel kost dat in hemelsnaam? Ben ik vast veel te veel geld voor kwijt!’ Mis! Ik kan bijna geen enkel restaurant verzinnen waar je voor zo’n fatsoenlijke prijs jezelf opgeblazen vol kunt eten. Je kunt al genieten van een gerecht tussen de 10 en 20 euro.

Je kunt gerust van mij aannemen dat je op een gegeven moment moet stoppen, omdat je anders explodeert. Dat is pas echt geluk. Vertrek niet voordat je een kop Eritrese thee hebt gedronken na het eten, daarna is je avond compleet en kun je met een gerust hart genieten van je welverdiende after dinner dip. 

Nieuwsgierig geworden? Je vindt Sallina’s aan de Nieuwe Binnenweg 360B in Rotterdam.

Kosteloos kennis maken met Oost-Afrikaanse hapjes, koffie en thee? Kom zaterdag 28 oktober de derde verjaardag van Sallina’s vieren aan de Nieuwe Binnenweg 360B in Rotterdam. Meer informatie over het evenement.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.