Recept | Poke Bowl

Tegenwoordig is het hip & happening om al je eten in een kom te gooien en daar het internet mee te winnen. Je hebt smoothie bowls (dat snap ik nog steeds niet, maar het zal wel), sushi bowls en poke bowls. Gemarineerd hoe jij het wil, alles in een kommetje en je bent ready to go. Maar, eh, wat is poke eigenlijk precies?

Vegan Challenge Poke Bowl

Wat is poke?

Voordat je begint aan je Poke avontuur is het wel fijn om te weten wat je gaat eten, toch? Poke (pokay) is een traditioneel Hawaïaans gerecht, wat uiteraard naar Amerika is overgewaaid en hier nu ook zijn bekendheid begint te krijgen. Poke is het woord ‘partje’, ‘in plakjes snijden’ of ‘snijden’.

Poké of poke

Het is poke en geen poké. Het streepje op de é is hoogstwaarschijnlijk een marketingverzinsel om de uitspraak van het woord te verduidelijken, maar hierdoor bestaat het eigenlijk niet meer. Poke is het werkwoord voor snijden en poké is geen woord. Het gerecht het ook gewoon ‘poke’ en geen ‘poke bowl’. Er wordt namelijk al generaties uit kommen gegeten door Hawaïanen, Aziaten en Polynesiërs. Zeggen dat poke geserveerd wordt in een kom is daarom onzinnig, omdat er vanuit wordt gegaan dat je het geserveerd krijgt in een kom. Natuurlijk weten alleen Hawaïanen dat, en om het gerecht bekendheid te kunnen geven zou het herkenbaarheid moeten geven aan iedereen die poke niet kent. Zo werd de poke bowl geboren.

Vegan Challenge Poké Bowl

Niet zomaar een gerecht

De herkomst van Poke ligt bij de vissers die afgesneden overblijfselen van hun vangst marineerde en aten als snack. De kruiden van de poke zijn geïnspireerd op de Aziatische keuken. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van soja saus, bosuien en sesam olie.

Poke is het meest geliefde gerecht van Hawaïanen en als je niet weet en respecteert waar het vandaan komt, dan zou je het ook niet mogen maken. Poke is een product van de binnenlandse Hawaïaanse cultuur. Traditioneel bestaat poke uit rauwe tonijn of octopus. Officieel is het een rauwe vissalade, maar ondertussen uitgebreid naar vlees, kip en vegetarisch/veganistisch.

En het verschil tussen poke en sushi in een kommetje? Het verschil tussen poke en sushi is dat de vis van de poke gemarineerd is. Een ander verschil is dat sushi niet in een kom hoort, maar opgerold hoort te zijn in zeewier. Maar wie let daar nou op?

Vegan Challenge Poké Bowl

Het recept

[ultimate-recipe id=”14965″ template=”default”]

Vegan Challenge Pokebowl

Eet smakelijk!

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.