Longread. Persoonlijkheidstest – wie ben ik?

Longread. Persoonlijkheidstest – wie ben ik?

Vroeger wilde ik nooit mee naar feestjes, want er waren teveel mensen. Later merkte ik dat ik het lastig vond om te netwerken, want ik wilde eigenlijk niet met al die vreemde mensen praten. Bovendien stond ik, als ik nuchter was, bij ieder feestje altijd in een hoek. Of ik zat in mijn eentje op een stoel te kijken naar de mensen die wel lekker met allemaal anderen aan het kletsen waren. Ik kon er totaal niks mee. Als ik me moet voorstellen in een grote groep mensen, je kan me niets ergens aandoen. Nooit voelde ik me thuis in een grote groep mensen. En de spotlight? Die was absoluut niet voor mij. In een groep mensen waar ik er te weinig ken, zal ik nooit meedoen aan een potje hints. Al die ogen op mij gericht, ik krijg het er warm van. Het heeft heel lang geduurd voordat ik erachter kwam waar dat nou vandaan kwam, was ik raar? Waarom vind ik het zo moeilijk om met anderen te praten? Wat is de reden dat ik na een bezoek aan een feestje, evenement of iets waar veel mensen zijn altijd zo moe ben? Waarom heb ik het eerste half jaar van mijn eerste jaar op de Hogeschool amper iets tegen mijn medestudenten gezegd? Uiteindelijk kwam ik erachter; ik ben overwegend introvert.

Who knew? Ik. Introvert? Ja, ja, zelfs ik krijg er bijna de slappe lach van. Heel lang heb ik gefaked een extravert te zijn. Dat ik het heerlijk vond om in drukke omgevingen te komen, met allerlei mensen te praten die ik niet kende en feestjes? Mijn specialiteit. Overigens is dat niet onwaar. Wanneer ik ladderzat ben, ben ik het meest extraverte persoon wat je ooit tegen zal komen. Meest vervelende ook waarschijnlijk, maar dat terzijde. Ik ben ook overwegend introvertIk heb wel extraverte eigenschappen, maar mijn introverte eigenschappen overheersen. Het schijnt namelijk dat introverte mensen zich heel goed kunnen concentreren, maar als je zoals ik ook nog eens ADD hebt, dan schiet dat natuurlijk niet op.

Let me break it down for ya’ll. Je hebt introverte en extraverte eigenschappen, waaruit je kan concluderen of je introvert of extravert bent. Introverte mensen zijn vaak individualistisch, kunnen heel slecht tegen small talk, hoeven niet per se nieuwe mensen te leren kennen, volgt de kudde niet, ontspant zich thuis, energie gaat snel op in drukke ruimtes, houdt van diepgaande gesprekken, hebben meer aandacht voor gedachten en emoties, dagdromen wat meer en zijn vaak no-nonsense mensen. Terwijl extraverte mensen vaak de buitenwereld als maatstaaf gebruiken voor wat zij ervaren, besluiten en doen, de energie van een extravert is gericht naar buiten; dus wat op mensen, activiteiten en dingen, zij krijgen energie uit interactie van anderen, ze zijn energiek, enthousiast, spraakzaam en assertief, ze zijn liever samen met iemand dan alleen.

Van beide eigenschappen heb ik iets, maar van de introverte eigenschappen een beetje meer. Het is namelijk zo dat je nooit helemaal introvert of extravert kan zijn. Je heb van alles wat. Echt een hele poos geleden kwam ik op Twitter een link tegen naar een, één van de zovelen, persoonlijkheidstest. In eerste instantie had ik geen zin, want het is vaak toch onzin of extreem onduidelijk. Toch werd ik nieuwsgierig, omdat ik ineens overal onbegrijpelijke acroniemen voorbij zag komen. Letters wat woorden moesten vormen. Uit een persoonlijkheidstest. Wat is dat? Ik wil het weten, wat ben ik? Let’s do this. 

Sinds forever willen wij mensen namelijk weten wat voor mensen wij zijn. In welk hokje kunnen we onszelf stoppen, ook al houd je niet van hokjes. Het is leuk om iets te lezen en je daarin te herkennen. Tenminste, ik vind dat leuk. Bovendien vind ik die ‘ahhh’-momenten altijd grappig. Al tijden proberen psychologen en anderen de menselijke persoonlijkheid in een model te stoppen. De huidige modellen kunnen ondertussen al goed vertellen hoe we zijn en hoe we zouden kunnen reageren op verschillende omstandigheden. Het zijn uiteraard geen definitieve richtlijnen of antwoorden, want veel wordt bepaald door je omgeving, je ervaring en je doelen. Ik deed een test om uit te zoeken wat voor soort introvert ik was. Deze test ontspringt bij twee verschillende filosofieën. De filosofie van Jung en later werd de filosofie van Jung meegenomen in de filosofie van Briggs voor de Myer-Briggs Type Indicator. Ik moet er natuurlijk wel bij vermelden dat het voornamelijk een commercieel testje is, populair op HR-afdelingen, maar nooit wetenschappelijk ondersteund. Bovendien zeggen ze dat het model door hun ontwikkelingen dichterbij het (wetenschappelijk ondersteunde) Big Five model komt, omdat ze gebruik maken van de vijf persoonlijkheidsaspecten: mind, energy, nature, tactics and idenity. Wat? Oké, kijk:

Mind
Dit aspect laat zien hoe je met anderen omgaat. Introvert of Extravert.

Energy
Dit aspect laat zien hoe we de wereld zien en hoe we informatie verwerken. Hieronder valt Intuitive en Observant. Wanneer je intuïtief bent, ben fantasierijk, vertrouwen je op je intuïtie,  heb je veel ideeën en ben je gefocust op wat er kan gebeuren. Degenen die opmerkzaam zijn down-to-earth, vertrouwen op hun zintuigen, geloven in praktische dingen en focussen zich wat er is gebeurd.

Nature
Dit aspect laat zien hoe we beslissingen nemen en omgaan met onze emoties. Thinking en Feeling. Wanneer je een Thinking individu bent, dan ben je taai, je volgt je hoofd en je focust je op objectiviteit en je bent rationeel. Maar wanneer je een Feeling individu bent dan ben je gevoelig, volg je je hart en focus je op harmonie en samenwerking.

Tactics
Dit aspect vertelt hoe je je werk benadert, maar ook hoe je zaken plant en hoe je beslissingen neemt. Judging en Prospecting. Wanneer je een judging individu bent, dan heb je meer aan duidelijke regels en richtlijnen, deadlines zijn je heilig en je bent op zoek naar afsluiting. Wanneer je een prospecting persoon bent dan ben je heel goed in improviseren, je houdt ervan als je opties open blijven en je bent relaxed over je werk en op zoek naar vrijheid.

Identity
Als laatste het aspect Identity. Dit aspect onderbouwt alle anderen. Het laat zien hoe zeker je bent in je kunnen en beslissingen. Onder Identity vallen Assertive en Turbulent individuen. Assertive personen zijn emotioneel stabiel, kalm en relaxed en weigeren zich veel zorgen te maken, terwijl Turbulent personen heel erg zelfbewust zijn, op zoek naar succes, ze zijn perfectionisten en geven veel om hun reputatie.

Dacht je dat het alles was? Nee joh, dan heb je ook nog rollen. Rustig maar, het zijn er maar vier. De rol waaronder je valt bepaalt je doelen, interesses en geprefereerde activiteiten. De rollen die je hebt zijn: Analyst, Diplomats, Sentinels en Explorers. Als je wil weten wat deze vier rollen betekenen, dan kan je dat allemaal hier lezen.

Goed, ik vond alles wel best zo. Ik deed de test op 16personalities.com en vulde een hele rits vragen in. En nog een paar meer. Na het invullen had ik een minirapportage van mijn persoonlijkheid. Oei oei, zou ik introvert of extravert zijn. Oké, grapje, die wist ik al. Maar welke persoonlijkheidsaspecten waren overwegend bij mij en in welke rol zou ik vallen? Eerlijk gezegd was ik best benieuwd.

In het kort
Mijn persoonlijkheidstype is INFP. Dat betekent dat ik Introvert, Intuitive, Feeling en Prospecting ben. Mijn Identity is Turbulent en mijn rol is Diplomat. Wat? Oké. Even terugkijken.

Ik ben 19% introvert. Dat betekent dat ik meer introvert ben dan extravert, maar niet zo heel erg. Verklaart wel de haat aan grote groepen en de ‘laat-mij-maar-met-rust’-houding. Ik neig meer naar het Intuitive, dat betekent dat ik fantasierijk ben, vertrouw op mijn intuïtie, dat ik veel ideeën heb en dat ik me focus op wat er kan gebeuren, maar niet heel erg overweldigend. Gewoon een beetje: zo’n 15%. Daarnaast ben ik overwegend een Feeling individual. Dat wil dus zeggen dat ik mijn hart volg, gevoelig ben en dat ik op zoek ben naar harmonie. Vervolgens ben ik 51% Prospecting. Heel veel overwegend, zullen we maar zeggen. Ik ben dus heel erg relax over mijn werk, ook ben ik goed in improviseren, ik hou graag mijn opties open en ben op zoek naar vrijheid. Mijn Identity is voor 32% Turbulent, wat dus betekent dat ik zelfbewust ben, op zoek ben naar succces, perfectionistisch ben en dat ik veel om mijn reputatie geef. Oh en ik ben een Diplomat. Klint sexy. Het betekent alleen maar dat ik awesome zou zijn als het gaat om begeleiding en dat ik diplomatiek ben, vervolgens focus ik me op samenwerkingen en empathie. Ik zou meewerkend en fantasierijk zijn. Daarnaast zou ik op zoek zijn naar harmonie op werk of in mijn sociale kringen. Door deze eigenschappen zou ik warm, empathisch en invloedrijk zijn. Maar daarnaast zou ik zorgen voor problemen wanneer er koude rationele of moeilijke beslissingen gemaakt moeten worden. Hoppa, alstublieft, dat zou ik moeten zijn. Gek genoeg, klopt dat ook nog eens. Hoewel ik niet 100% zeker ben over dat empathische gedeelte.

Dacht ik even dat ik er vanaf was, zie ik ook nog eens een onverklaarbare ‘T’ achter mijn INFP staan en wat zijn strategieën nou weer? Nog even dieper de boel induiken dan. Mijn strategie zegt ‘constant improvement‘. Dit vertelt dat ik een stil en individualistisch persoon zou zijn. Dat ik de neiging heb om perfectionistisch te zijn en op zoek ben naar succes. Dat ik een hoop tijd en moeite besteed aan mijn werk, zodat mijn werk het beste van het best is. Daarnaast ben ik toegewijd aan mijn vak, maar ik maak me soms ook teveel zorgen over mijn prestatie.

Maar wat is die ‘T’? Die kan ik nergens terugvinden. Helemaal nergens. Ik weet dat die ‘T’ achter de INFP mij ‘The Mediator‘ maakt, maar waar ik die kan herleiden? Beats me. Oh, en mag ik even tof doen? Ik ben een awesome persoonlijkheid – maar dat wist ik natuurlijk al -, namelijk 4% van de hele wereld is INFP. Dat verzin ik niet, dat vertelt die test mij en ik ga dat lekker geloven. Being all one of a kind and shit. 

Doe de test op 16personalities en vertel me wat jouw persoonlijkheidstype, rol en strategie is.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. Julia
  14 april 2015 / 17:06

  Haha wat toevallig, nog een INFPT’er hier :p Ik denk trouwens dat de T staat voor turbulent.

 2. 11 april 2015 / 18:24

  Ik hou van persoonlijkheidstesten maar vind het nooit duidelijk genoeg, nu is zoveel duidelijk en lekker uitgebreid en alles klopt ook gewoon!
  Best grappig, want toevallig ben ik ook INFP. Nu snap ik waarom ik jouw stukjes vaak ook snap :p

  • Thamar
   Auteur
   11 april 2015 / 20:35

   Ik weet niet zo goed of ik dat nou als compliment moet opvatten, Emily, haha. Grappig hè dat het zo lijkt te kloppen?

   • 13 april 2015 / 21:31

    Hahaha, ja zeker! Ik vind je echt een powervrouw en je kan dingen super goed verwoorden!

 3. 11 april 2015 / 17:33

  Door psychologie vakken ben ik wel bekend met verschillende theorieen over persoonlijkheid en persoonlijkheidstesten maar deze is toch echt nieuw voor mij!

  • Thamar
   Auteur
   11 april 2015 / 20:35

   En, heb je het gedaan? Wat was de uitkomt en klopte het?

 4. 11 april 2015 / 16:22

  Haha, ik vind het altijd leuk om dat soort testjes te doen.
  Door mijn opleiding leerde ik ook die MBTI-test kennen vorig jaar en toen deed ik hem ook op 16personalities.
  De uitgebreide beschrijving ervan klopte echt heel goed bij mij; ik ben ook INFP 🙂