Over borstvoeding, bemoeimoeders en moedermaffia

Over borstvoeding, bemoeimoeders en moedermaffia

borstvoeding

Borstvoeding: wat ben ik intens blij dat mijn kinderen al jaren vaste voeding gebruiken. Wat ben ik blij dat ik er kipnuggets, slablaadjes, bonen en frieten in kan schuiven. Ook dat kan niet eens per se zonder afgeslacht te worden door de gezondheidsmaffia, maar die mensen moeten zichzelf gewoon even onderdompelen in een smoothie van bloemkool en amandelmelk. Net zoals moedermelk moeders zichzelf moeten douchen in moedermelk. Begrijp me niet verkeerd, maar wat is er eigenlijk allemaal aan de hand met de moedermaffia. De moedermaffia kan je vergelijken met Unilever. Er hangen allemaal kleine maffiaatjes onder de moedermaffia. Flesvoedingmaffia, moedermelkmaffia, gezondheidmaffia, je-mag-geen-zes-kinderen-van-vier-verschillende-vaders-hebben-maffia en zelfs een suikermoedermaffia – en dat is niet vergeiljkbaar met een sugardaddy. Van de suikermoedermaffia moet er een kamerdebat komen over suiker in pakjes drinken. Nee, moeders zijn de maffia. En ik word niet goed van ze. Ik ben mijn eigen maffia en ik ga je precies uitleggen waarom. Het feit dat moeders zich overal mee moeten bemoeien, komt mij een beetje mijn strot uit. Ik weet dat dit mij ook een bemoeimoeder maakt, maar ik heb lang genoeg mijn mond gehouden. Het feit dat de ene moeder haar kind 29 maanden aan haar tiet hangt en de andere moeder Olvarit als dé uitvinding van de eeuw ziet: wat is het probleem? Hoe kan je daar een discussie over starten. Sinds wanneer is het de zaak van de ene moeder wat de andere moeder in het lichaam van haar kind stopt? Omdat ze bezorgd zijn? Omdat ze al vier sjaals en vijf mutsen hebben gebreid en niets meer te doen hebben? Omdat haar kind in haar tepel heeft gebeten omdat het kind al 6 is? Waarom? Ik snap er werkelijkwaar geen hol van. Wat ik wel weet: bemoei je met je eigen zaken.

“Nou Thamar, bemoei jij je dan ook even lekker met je eigen zaken.”

Dat heb ik al zo lang gedaan. Ik heb zo lang vrouwen aangevallen zien worden, omdat ze flesvoeding gaven. Omdat ze borstvoeding gaven, omdat ze vegan zijn, omdat ze direct slank waren, omdat ze lekker dik bleven, omdat ze aan yoga deden tijdens de zwangerschap. Om elke domme reden vinden moeders het nodig om andere moeders aan te vallen. En dan voel ik me geroepen om er wat over te zeggen. Zo ben ik.

Mij kan het niet heel erg veel interesseren wat je doet met je kind. Zolang je het niet over een balkon hangt met een zakje over het hoofd, mishandelt of spijkers te eten geeft, ben ik helemaal cool. Ik kan me werkelijk geen moment druk maken of iemand nou borstvoeding geeft. Ik kan erecht niet mee zitten of iemand nou flesvoeding geeft. Hoe kan je er mee zitten dat een kind geprakte spinazie te eten krijgt? Lekker belangrijk dat een kind eenpakje sap krijgt. Dan hebben we het alleen nog maar over eten en drinken. Je moet je kind eens naast je laten slapen in bed, moet je opletten wat er dan gebeurt. Oh, of je moet je knd eens laten huilen in zijn bed en pas reageren na een bepaalde tijd. De wereld vergaat, geloof me. Tenminste als ik de moedermaffia mag geloven. Jezus, je moet eens 40 uur in de week werken óf thuisblijfmoeder zijn. Oei, oei.

Het zou zo mooi zijn als moeders elkaar zouden steunen. Moeders lopen vast allemaal tegen dezelfde onzekerheden aan, hebben dezelfde vragen en twijfelen hoogstwaarschijnlijk over dezelfde dingen. In plaats van elkaar te ondersteunen, te helpen en te adviseren, kiezen vrouwen er wéér voor om elkaar onderuit te halen. Applaus bemoeimoeder, wees maar trots op jezelf. Ik vind jullie in ieder geval onuitstaanbaar. Alle andere moeders: flash je boob, geef flesvoeding, pureer zelfgekweekte bloemkool, gebruik pampers, doe aan co-sleeping of laat je kind lekker huilen, zet ze achter de tv, ga naar de kinderboerderij. Doe wat je wil. Zolang je je eigen verantwoordelijkheid maar neemt. Bemoeimoeders, daar zit nou écht niemand op te wachten.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. Pingback: Personal Peaks 14
 2. 19 februari 2016 / 19:24

  Eerlijk gezegd lees ik altijd over de moedermaffia overal maar zie ik nooit de maffia zelf. Misschien lees ik dan toch niet de juiste, of juist verkeerde blogs haha.

  Verder ben ik t helemaal met je eens hoor. Leef en laat leven enzo.

  • Ilse
   21 februari 2016 / 16:07

   Moet je eens in op het Viva forum een vraag over opvoeden stellen 😉