OHMYCHEATDAY! Spaghetti Carbonara

OHMYCHEATDAY! Spaghetti Carbonara

Het is echt alweer fucking lang geleden dat ik een OhMyCheatDay heb geschreven! De laatste is ongeveer een halve eeuw geleden. Waardoor dit komt? Ik heb geen idee. Het doet er ook niet toe, want ik ben vandaag! En ik heb spaghetti carbonara meegenomen voor jullie. Aren’t I amazing? I know, i know. 

Een hele tijd ben ik op zoek geweest naar het allerallerallerlekkerste carbonara recept. (Is het nou alla carbonara of con carbonara? Ik weet het niet). Het begon me echt te irriteren dat ik het maar niet kon vinden. Mocht het nou wel of niet met room? Was het nou lekkerder met of zonder room? Moet ik per se met van die platte stukjes vlees doen met die interessante namen zoals pancetta. Ik ben op carbonara onderzoek uitgeweest en kwam tot de volgende conclusie. Ik vind pancetta heus lekker, maar van die zielige lapjes vlees in mijn pasta word ik gewoon niet gelukkig. Ik wil graag brokjes spek (sowieso zijn mijn spekverslaving en ik serious business). Het is voor mij al prima als er basic spekblokjes van de Appie Heijn in zitten. Wat een fucking cultuurbarbaar ben ik ook. That’s life. 

Een hele tijd heb ik nergens lekkerdere carbonara gegeten dan bij Vapiano. Niemand die het recept wil geven, omdat ze daar een geheimhouding voor hebben getekend. Gelazer. Dat betekende dat ik het zelf maar moest uitzoeken. Er zijn veel recepten de revue gepasseerd en een combinatie van die velen, bleek de enige te zijn die ik écht lekker vond.

Wat hebbie nodig

 • 500 gram spaghetti. Wat mij betreft de verse van de Appie. Die vind ik het lekkerste, maar heb je gewoon de normale welbekende spaghetti uit een pak? It’s all good.
 • Parmezaanse kaas of Pecorino Romano (Italiaanse schapenkaas. Die heb ik gebruikt, want deze vind ik gewoon superlekker). Een blokkie van 200 gram of zo. Zo’n puntje.
 • 4 eieren. Drie eidooiers en 1 volledig ei heb je nodig.
 • Een ui
 • Twee teentjes knoflook
 • spek. Officieel pancetta, maar goed, jouw feestje want het is jouw eten. Voor mijn part dus AH basic spekblokjes.
 • Olijfolie
 • zwarte peper

That’s it. Geen room? Neuh, voor mij niet. Wil je room? Dan moet je even verder zoeken! Doeidoei.

De verse pasta duurt ongeveer 4 minuten om te koken, de rest duurt niet veel langer dan 10 tot 15 minuten. Dus je bent al met al met 20 minuten ongeveer klaar. Het is wel zo dat je de carbonara direct moet opeten. Het liefst nog rechtstreeks uit de pan. Lekker snel snel. Een soort fast food is het eigenlijk. Het is namelijk zo dat als je het af laat koelen een soort van brokjes gaat vertonen. Oké, brokjes klinkt misschien wel heel erg nasty, maar er gebeurt wat met de saus en dat ziet er gewoon niet mooi uit. De substantie wordt ook anders en dus minder lekker. Maak ik er een groot probleem van? Nee. I’ll eat it anyway.

Bereiding Spaghetti Carbonara

Zet een pan water op. Gewoon veel water. Het is ongeveer 1 liter water op 100 gram pasta. Dus als je er 500 gram gaat koken, dan lijkt het me handig als je een grote pan hebt. Ik doe er olijfolie in. Een scheut. Niet zo’n zielig drupje zoals je geleerd hebt. Nee, gewoon gieten. Hop hop. Dat betekent niet dat je er een liter in moet gooien. Beetje gevoel gebruiken. Voelt het goed? Dan is het vast goed.

Snij de ui en de pers de knoflook. Zet een andere pan op het vuur, met een beetje olijfolie, en fruit daarin de ui en de knoflook. In officiële recepten zit dit volgens mij niet eens, maar goed ik ben dan ook nooit officieel. Bovendien geeft het wat extra smaak voor mij. Anyway, fruit het uit en knoflook aan en kiep de spek erbij. Laat het een beetje krokant worden. Op het gemakje.

Als alles een beetje staat te pruttelen, rasp je kaas. Ik hou van veel kaas, dus ik rasp zo die hele punt weg. Je kan het ook minder doen. Zo’n 75 gram. Misschien 100 gram. Ik doe geloof ik 150 gram kaas door de saus en dan heb ik nog wat over voor over de pasta. Als ik dat niet vergeet, want dat gebeurt rustig altijd.

Als het goed is kookt het water van je andere pan. Dat betekent dat je dus nu je pasta er in kan gooien. Verse pasta een minuut of vier en alle andere een minuut of 8 – 10. Zoiets he?

Breek de eieren en gooi drie eierdooiers en één volledig ei in een bak. Klop de boel los. Doe de geraspte kaas door de ei (bewaar nou wel een beetje voor over je pasta! Niet huilen als je straks niets meer hebt. Ik heb het je twee keer gezegd!). Haal de spekjes van het vuur en gooi het ei-kaasmengsel erbij. Roeren. Roeren. Roeren! Het ei mag niet stollen. ROEREN! Je kan het! Het wordt langzaam maar zeker een sausje. Je ziet het gebeuren. De kaas smelt, de vetten komen samen. Het wordt langzaam een gezellige romige familie. Proef effe, is het heel zout? Goed! Doe er naar smaak ook nog een beetje zwarte peper bij.

Als je op je pasta hebt gelet moet dat ondertussen ook klaar zijn. Dat heb je of al afgegoten – ik hoop dat ik je dat niet hoefde te vertellen – of je moet het nog afgieten. Ligt er aan welke pasta je hebt gebruikt natuurlijk. Duh. Doe de saus bij de pasta. Het kan zijn dat je sausje ietwat dik is, dan kan je een beetje gekookt water of kookvocht gebruiken om het wat dunner te maken. Roeren, roeren, roeren. KLAAR! Je bent awesome! That’s it! Carbonara on your plate! Gelijk opeten! Eet smakelijk!

Als je geen varkensvlees kan/mag/wil eten dan kan je het altijd eten met zalm (niet bakken en extra zout toevoegen). Andere opties zijn natuurlijk kip en variaties op spek zoals runderrookvlees of kalkoenspek. Of het hetzelfde smaakt? Vast niet. Lekker? Vast wel.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

 1. 7 april 2015 / 10:23

  Ooh je schrijft hilarisch, smakelijk eten haha

  Ik zou niet aan zalm gedacht hebben, op insta veel tips gelezen dus ik ga binnenkort eens aan de carbonara!