Niet terugkijken, maar vooruitkijken

Niet terugkijken, maar vooruitkijken

PhotoGrid_1451591489775De afgelopen twee jaar heb ik altijd een terugblik geschreven. Even kijken wat voor geweldige dingen ik ook alweer gedaan had in dat jaar. Ik blikte terug op 2013 en ik keek ook over mijn schouder naar 2014. Ik zat vanavond al helemaal klaar om een nieuwe terugblik te schrijven, maar weet je? Ik bedacht me dat ik daar helemaal geen zin in had. Ik wilde niet terugkijken naar wat er was gebeurd. Het jaar was best prima. Ups & downs, lachen en huilen, dansen en slapen enzovoort enzoverder. Allemaal leuk en zeer dankbaar voor alles. Behalve voor sommige tranen; maar zonder tranen geen glimlach. Of zo. Goed, om bij mijn punt te blijven, ik had geen zin om me om te draaien naar afgelopen jaar. Ik wilde geen Best of ThamarKempees.nl doen. Zeg nou zelf? Alles is toch gewoon mijn best of? Waarom ik dit artikel dan wel schrijf? Gewoon, omdat ik toch altijd een beetje melancholisch word op de laatste dag van het jaar. Dat of ik heb gewoon heel veel zin in een fles wijn. Of twee. Het is geen tijd om terug te kijken, het is een tijd om vooruit te kijken. Wat ga ik doen in 2016? En niet wat 2016 voor mij gaat betekenen. Ik richt het jaar namelijk compleet zelf in. Als ik besluit om niks te doen, zal er ook niks gebeuren. Plannen is niet mijn ding. Deels omdat ik weet dat het geen zin heeft, maar vooral omdat ik gewoon niet goed kan. Concrete doelen stellen zijn wat makkelijker, maar ik kan verandering niet zo goed accepteren. Dat betekent: als ik plan dat het lukt, dan moet het ook lukken. Mezelf daarbij neerleggen vind ik heel erg moeilijk. Dit is daarom ook de reden dat ik gewoon erg weinig concrete doelen stel en erg weinig plannen realiseer. Maakt mij dat een luie donder? Niet per se, eerder een bangerik. Ja, ik ben ook heus een bangerik. Ik ben niet zo dol op verandering en zo. En ik ben een worst case scenario type. ‘Wat als, wat als, wat als’ en uiteindelijk is er vaak niets aan de hand. Dus, ook al was 2015 heus wel awesome en is er een heleboel op terug te blikken, heb ik dit besloten niet te doen. Vooruitkijken. Borst vooruit, kin omhoog.

Wat wil ik in 2016?

Voor mij wil ik lol. Lang leve de lol. Lachen, gieren en brullen. Tranen over mijn wangen lol. Ik wil intens kunnen genieten van alles om me heen. Ik wil het leven bewust voelen en het niet aan me voorbij laten gaan. Dat ik wil groeien als persoon is vanzelfsprekend, maar mezelf nog beter leren kennen vind eigenlijk het meest belangrijk. Ik typ dit alles zeer twijfelend, omdat ik het veel te zoetsappig vind om uit te spreken. Maar dit zijn de dingen die ik voor mij wil en die ik voor mij nodig heb. En onderdeel daarvan is dat ik nog iets meer lak krijg aan wat mensen hiervan zouden kunnen denken. En je zou het niet geloven, maar ik hecht heus waarde aan meningen. Bepaalde meningen dan.

Voor mij wil ik een vakantie in 2016. Waarnaartoe weet ik nog niet eens, maar wat zou het gewenst zijn. Ik wil mijn derde jaar studie afronden en starten aan mijn afstudeerjaar (eindelijk). Ik wil groeien in mijn baan, maar boven alles in mijn kennis. Ik wil leren, ik wil kijken, ik wil snappen en begrijpen. Ik groei steeds meer en meer in het communicatievak en begin steeds meer te geloven dat dit is wat ik moet doen. In 2016 blijf ik schrijven. Ik heb er over nagedacht om mijn blog op te heffen en te stoppen met schrijven. Tenminste: stoppen met openbaar schrijven. Maar bij de gedachte schoot mijn hoofd in een lichte stuip. Waar zou ik met al mijn gedachtes, meningen en observaties heen moeten?

Ik wil meer om me heen zien en minder naar het scherm van mijn telefoon kijken. Minder social media en meer echt leven. Ik ben er nog niet over uit of ik bepaalde social media ga verwijderen, maar ik zit er wel hard over na te denken. Ik wil boven alles rust, reinheid en een klein beetje regelmaat. Natuurlijk wil ik mijn reinheid vervuilen met een paar druppels alcohol en heftige dansjes bij de vunzigste feestjes, maar ik wil vooral de baas over mijn eigen leven zijn.

Ik wil fouten maken, want zonder fouten geen leerproces. Ik wil dat dit artikel geen synoniem wordt voor ‘new year, new me’, want ik word al misselijk bij die quote. Ik wil vallen, omdat ik dan kan opstaan. Ik weet dat ik dat al heel mijn leven doe en dat blijven liggen tot nu toe nooit een optie is geweest. Ik wil mezelf niet meer mee laten slepen door de waan van de dag. Ook ik ben niet altijd even standvastig en merk dat ik ook heus gevoelig kan zijn voor extreem lompe dingen.

Nog meer nieuwe muziek ontdekken en genieten van de muziek die ik al ken. Ik wil mijn geld meer uitgeven aan concerten, festivals en toneel dan aan stappen, nieuwe schoenen en drank. Ik kan de 5 km rennen, maar ik wil het ook vaker rennen dan 24 runs over een jaar (echt, dat zei Nike + Running tegen me). Ik wil restaurants uitproberen en meer ontdekken in de mooiste stad van Nederland (Rotterdam, klopt). Ik wil stedentripjes doen in Nederland en dutten in hotels in het buitenland. Ik wil meer koken en meer uit eten, ik wil meer films zien, meer creëren, meer verschil maken, meer doen en meer stil staan bij wat ik nou eigenlijk heb.

Een beetje meer vrienden, een beetje meer familie en nog een beetje meer liefde. Mijn leven wil ik delen met de mensen die daarin horen. Ik ben nooit van de quotes geweest van vrienden die uit je leven gaan, ik heb me zelden bemoeid met wat oude vrienden over mij te vertellen hadden en ik ben al helemaal niet geïnteresseerd in wat oude vrienden van mij vinden en denken. Verbroken relaties; het was ooit mooi, maar ik wil niet meer terugkijken op wat had kunnen zijn. Ik wil kijken naar de relaties die ik nu heb. De relatie met mijn vriend, mijn kinderen, familie en vrienden. Vrienden die ik al sinds jaar en dag heb en niet elke dag hoef te zien. Jeetje, ik hoef je niet eens elk jaar te zien (I see you), maar zolang ik voel dat het goed zit, zit het goed. Ik wil geen moeilijke energiezuigende relaties nog in stand houden, omdat het ‘moet’. Daar ben ik te moe voor. Ik wil dat mijn kankervriendin beter wordt, zodat we samen op vakantie kunnen gaan en ons kunnen verdrinken in zonsondergangen, blauwe zeeën en Margerita’s. Lobi. Dit is wat ik wil.

Ben je nu teleurgesteld en wilde je toch die best gelezen artikelen zien? Oké dan. Ik ben de moeilijkste niet. Ik heb er vijf.

 

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

  1. Nabil
    1 januari 2016 / 22:10

    Leuk mens ben je toch! Ik gun het je van harte. Mooi jaar voor jou en de zij die van je houden.