‘Je mag zijn wie je bent,’

sexy but tired but sexy jamie li vlogger boek schrijven body shamen empoweren buikje dik verbergen shapewear thamar kempees bloggen schrijven mening rotterdam facepalm column schrijven

IMG_20150202_104410“Maar als je maat 52 hebt, ben je toch écht te dik. En met size 0 ben je toch écht graatmager. Maar echt, ik vind echt dat je mag zijn wie je bent!’

Donder toch op. Dat is net zoiets als; “Ik ben geen racist, maar…

Als je als persoon echt wil dat mensen elkaar accepteren zoals ze zijn, dat er meer diversiteit in de media komt en dat er meer aanbod in kleding komt in winkels, dan hou je ook gewoon je mond over hoe mensen eruit zien. Dan ga je niet van de daken schreeuwen dat je Tess Munster te dik vindt. Prima dat je haar te dik vindt, maar eet ze jouw fucking pizza’s uit jouw koelkast op? Drinkt ze jouw cola leeg? Betaal je haar huur? Heb je haar gebaard?  Nee toch? Misschien moet je dan gewoon leren om je mond te houden over hoe iemand eruit ziet. Ze kiest ervoor om met haar blote reet in een stringetje zichzelf op Instagram te zetten en te zeggen #EffYourBeautyStandards. 

And guess what? She’s fucking right. Fuck you en wat jij vindt. Jij hebt namelijk niks te vinden, want de schoonheidsidealen zijn niet van jou. Je bepaalt niet wat iemand mooi mag vinden en je bepaalt al helemaal niet of iemand zichzelf mooi mag vinden. Hou lekker je mening voor je als je zo into ‘je mag zijn wie je bent’ religie bent. Practise what you freaking preach. Serieus. Het staat zo dom als je hele dagen loopt te preken dat ‘je mag zijn wie je bent’ om vervolgens mensen keihard te gaan zitten veroordelen op een mening die totaal niet strookt met je eigen freaking preek. Je zet jezelf voor schut. Ja, ze is een model. Voor alles en iedereen is er een boterham. Zint het je niet? Dat mag, maar dat is jouw probleem. Ventileren mag, maar je weet zelf ook wel dat je er niks aan zal veranderen.

 

Precies hetzelfde telt ook voor een Kate Moss of een Adriana Lima, maar ook voor je zusje, moeder en je beste vriendin. Laat ze lekker zijn zoals zijn, zonder dat jij met je grote waffel ertussendoor komt met je ‘je je mag zijn wie je bent, maar ze zijn wel mager hoor. Kijk hun botten steken helemaal uit!’ Laat hun fucking botten uitsteken. Laat hun ribben zichtbaar zien, laat hun kontje lekker perky en klein zijn. Of ze nou wel of niet kiezen om er zo uit te zien, jij, met je mening die totaal niet rijmt met wat je preekt, bent gewoon een mierenneuker die zich teveel en te graag bemoeit met hoe anderen eruit zien. Beide modellen, en alle anderen, gaan heus niet ineens de hele McDonalds leegeten omdat jij vindt dat ze te dun zijn. “Maar dat mag ik toch vinden,’ hoor ik je al jammeren. Ja! Dat mag je vinden. Maar kom dan niet preken dat je een voorstander bent van dat iedereen mag zijn wie zij is, want dan lieg je gewoon. Dan lul je finaal uit je nek. Dat staat zo stom, geef dan gewoon toe dat je een wereld wil met vrouwen die er allemaal size whatever hebben, dat geeft niets. Iedereen mag zijn utopie hebben.

Mijn utopie is bijvoorbeeld dat vrouwen eens gaan leren dat ze elkaar moeten empoweren. Dat betekent dus dat ik hoop dat vrouwen elkaar kracht kunnen geven om zichzelf mooi te vinden. Dat vrouwen elkaar kunnen inspireren om een betere versie van jezelf te worden. Dat vrouwen elkaar als voorbeeld nemen in plaats van elkaar helemaal volledig af te katten en op elkaar te bitchen. Daar moeten jullie wijven eens mee stoppen. We proberen al gewoon vrouwen te zijn, dat is soms al zwaar genoeg.

Disclaimer: ja, dit is frustratie. Ik word zo moe van al dat bodyshaming onder het mom van ‘je mag eruit zien zoals je wil, zolang het maar wel in mijn straatje past’. Rot op. Je hoeft geen goed mens te zijn, je mag vinden wat je wil, maar claim dan geen openminded person te zijn en blijf gewoon lekker in je smalle kutstraatje wonen.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. Judith
  6 februari 2015 / 15:28

  Mooi tegengeluid!

 2. Liz
  5 februari 2015 / 22:15

  Zelf mijn hele leven al een in-betwener/plussizer (nu 31 jaar) maar me er nooit bij neer kunnen leggen. Want hoe je het ook wend of keert, de media zorgen er wel voor dat als je niet dun genoeg bent, je er gewoon elke keer net niet bij hoort :/
  Ik las dit stuk en kan me er zo in vinden!
  TOP!

 3. Danny
  3 februari 2015 / 15:19

  Mooie post, ben hier volledig met je eens. Mensen moet je in hun waarden laten en als je dat niet doet is er iets mis met jezelf in mijn ogen.

 4. Sandra
  2 februari 2015 / 12:20

  Thamar I love you! <3 (met mijn mini-tietjes en rammelbotjes)