Ik kan niet afvallen met Linda de Mol

Ik kan niet afvallen met Linda de Mol

Ondersteund door een foto waar ze enthousiast in een hotdog hapt, vertelt Linda dat ze gewoon te dik is. Ze kan zich niet meer concentreren op een gesprek zodra een ober voorbij loopt met een dienblad vol met eten. Gelukkig weet Linda dat ze haar lifestyle moet veranderen, maar ze geeft aan dat ze dat niet kan. Haar hele leven draait om eten. Op dieet ermee!

Ze gaat lijnen. Op dieet. Ze weet nu al dat ze daar chagrijnig van gaat worden. Waarom je iets zou doen waar je chagrijnig van wordt? Ik zou het niet weten. Ik ken niemand die blij blijft van te weinig eten. Diëten is honger lijden en honger lijden is echt een onzinnige bezigheid.

Linda gaat 1500 kilocalorieën eten en 4 tot 5 keer in de week sporten. Daarbij roept ze alle vrouwen op die willen afvallen om met haar mee te doen. Dan heeft zij een stok achter de deur en is het afvallen leuker. Dan kunnen ze met z’n allen zwelgen in de strijd naar een slanker lijf.

Bikinibody

Dat ze nu net een paar maanden voor de zomer ineens wil afvallen, terwijl ze in januari al op de weegschaal stond, is vet normaal. De zeurende bikinibody-stem wordt met het naderen van de zomer gewoon luider en luider. Laat maart nou nét op tijd zijn om op het laatste moment nét die paar kilo af te vallen. Dat ze daarnaast tweeënhalve maand nodig om te beseffen dat ze zichzelf te zwaar vond, valt helemaal niet op.

Afvallen is oké

Het feit dat Linda zichzelf te ‘dik’ vindt en dat ze wil afvallen: allemaal prima. Als zij zichzelf niet slank genoeg vindt, dan kan ik mijn uiterste best doen om haar te vertellen dat het allemaal wel meevalt, alleen heeft dat gewoon geen zin. Kom op, we weten allemaal wanneer er iets tussen de oren zit, niks of niemand het tussen die twee dingen vandaan kan krijgen. Dus: zij vind dat zij moet afvallen en gaat er dus voor. Niks mis mee, toch?

Helemaal niets.

Behalve dat ik een klein beetje boel jeuk krijg van haar oproep om mensen mee te laten doen aan haar afvalrace. Maar goed, dat is nog niet het ergste. Samen afvallen schijnt namelijk leuker te zijn. Iets met steun en toeverlaat. Tot daar gaat het nog best oké met me, niet écht wat aan de hand. Totdat ik lees dat Linda maat 44 heeft, 5 kilo wil afvallen en dat ze de ‘ciabatta op haar buik verschrikkelijk vindt’.

Ten eerste: wat is een ciabatta op je buik ffs*?

Ten tweede: maat 44 is de gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw. Vervolgens gaat Het Toonbeeld van de gemiddelde Nederlandse vrouw (ja, jij Linda) haar platforms, met veel vrouwelijke bezoekers, inzetten als een megafoon voor zelfhaat. In een fractie van een seconde is het ineens nog normaler om jezelf naar beneden te praten. Je kan hoog of laag springen: Linda zegt het ook! Dus… Wat kan je daar nog tegen doen?

Ik wil best de buffel onder de gazelles zijn op tv, maar nu is het genoeg.

Linda de Mol

Ten derde: Ze gaat diëten, niet haar lifestyle veranderen, want dat ‘kan ze niet’ (lees: wil ze niet). Dus, hoppa, leven op 1500 calorieën en 3 tot 4 keer trainen in de week. Waarvan ze 75% van de tijd traint met een personal trainer. Wat me trouwens brengt op het vierde punt. Voordat ik doorga naar punt 4: ze laat dus zien aan heel Nederland dat hoe het niet moet. Zolang ze weigert haar lifestyle te veranderen (en fuck die ‘ik kan het niet’ en ‘mijn leven bestaat uit eten’ onzin), dan zal ze over een jaar weer een nieuwe afval-campagne kunnen creëren met heel Nederland.

Ten vierde: afvallen met een personal trainer. Voor 5 lullige kilo’s gaat ze afvallen met een personal trainer. Uiteraard is afvallen met veel vrouwen veel leuker, maar waarom zou je je privileges niet aan de kant schuiven en gewoon gaan afvallen zoals ieder ander mens. Vijf kilo met een personal trainer. Doe gewoon. Helaas is er in dit stuk geen ruimte voor deze discussie, misschien een andere keer. Misschien telt dit punt niet, maar ik vind het echt belachelijk.

‘Ik kan het niet is dood’

Ik zie het zo: Linda geeft via haar platforms groen licht aan veel vrouwen om zichzelf naar beneden te praten. Ze laat zien dat ze zichzelf niet serieus neemt, door tegen zichzelf (en indirect tegen heel veel vrouwen) te zeggen dat ze haar levensstijl niet kán veranderen, omdat haar leven bestaat uit eten. Hierdoor maakt ze het ‘ik-kan-niet’ probleem acceptabel, bespreekbaar en normaal. Maar het is niet normaal, het is complete onzin. En hallo! Je bent Linda de Mol, verdomme. Je ‘kan het niet’, wie hou je nou eigenlijk voor de gek?

Mijn vader zei altijd: “Ik kan het niet is dood en ik wil het niet ligt ernaast.”

Grotere problemen

Ja ja, Linda realiseert zich dat er grotere problemen zijn dan een paar kilo te dik zijn. Allemaal leuk en aardig. Ik vraag me dan wel af: waarom zet je al je platforms en andere nationale media in om te laten weten dat je gaat afvallen? Volgens mij lijkt het zo juist een heel groot probleem. Of zou het misschien marketing zijn.. Ik zeg maar wat geks.

Maat 44, dat kan niet. Gelukkig is het negatief beïnvloeden van een heleboel vrouwen wel heel erg normaal.

*For Fuck’s Sake

Disclaimer: ik heb niets tegen afvallen voor je gezondheid of gewoon omdat je wil afvallen. Ik heb wel wat tegen mensen die een gigantisch bereik hebben, geloofwaardig zijn en invloed hebben die dan lukraak even gaan zitten roepen dat ze zichzelf te dik vinden, om vervolgens dus weigeren je levensstijl te veranderen. Maar ik neem aan dat het schrijven van deze disclaimer complete tijdsverspilling was.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties

 1. 24 maart 2017 / 22:55

  Nou heb ik ongeveer dezelfde maat + kilo’s om mee te dragen als Linda, maar een ciabatta? Ik heb mijn buik even bestudeerd, maar ik zie het er echt niet in. 😉
  Ik snap het willen afvallen wel, maar het zichzelf naar beneden halen niet.

 2. 24 maart 2017 / 18:43

  En daarna komt ze die 5 kilo net zo snel terug bij, want ze heeft haar levensstijl niet aangepast!
  Bah!
  Ik ben het helemaal met je eens! goed artikel!

 3. 24 maart 2017 / 15:42

  Ik vind het één grote marketing truc. Ik zag ook iets voorbij komen met Linda lijnt repen?? Als je wilt afvallen prima, dat je anderen wilt inspireren ook prima, maar de boodschap dat ‘we’ het allemaal samen doen want Linda kan het niet alleen? Daar trap ik niet in. Ja ze doet het samen met haar personal trainer, niet met de rest van Nederland, die zijn vooral goed voor haar inkomsten. Waar als business plan dan wel weet wat voor te zeggen is. Als je als gewone Nederlander te horen krijgt dat maat 44 niet goed is en je staat wat minder sterk in je schoenen, dan ben je een makkelijke prooi voor haar marketingteam. Dat Linda af wil vallen moet ze lekker zelf weten, maar de marketing erom heen en de boodschap die ze indirect geeft, daar wordt ik helemaal kriegel van.

  • 24 maart 2017 / 15:53

   Hoi Susanne,

   Zo zie ik het ook! Ik heb nog een artikel klaarstaan waarin ik vertel waarom (en hoe) het dus marketing is. Ik kan de doelstellingen hier praktisch ruiken.

 4. 24 maart 2017 / 11:04

  Heb je haar vlogs überhaupt gekeken? Het zijn er pas twee, maar ze geeft antwoorden op heel veel vragen. Op dit moment heeft Linda overgewicht. Ik vind het niet meer dan normaal dat je dan af wilt vallen. Linda kan niet afvallen uit zichzelf, want dat heeft ze geprobeerd. Ze stipt meermaals aan dat het luxe is om een personal trainer te hebben, maar ze heeft alle recht om af te vallen hoe ze wil. Ze stimuleert vrouwen om dit op een gezonde manier te doen, namelijk door niet te crashen. Ze wil ook in 6 weken 5 kilo afvallen, wat helemaal niet gek is volgens mij. En ze wil meer afvallen, maar daar langer over doen dan die 6 weken. Ik snap ergens wel wat je zegt, maar ik heb haar nergens ook maar iets zien zeggen dat je een slecht beeld van jezelf kan geven. Ze geeft aan dat er niets mis is met een maatje groter en ze gaat zéker niet voor die bikinibody, ze wil alleen haar overgewicht kwijt. Ik vind het niet erg als je kritiek hebt, maar ik heb nu het idee dat je haar filmpjes niet eens hebt gezien?
  Overigens is het hele LINDA.lijnt natuurlijk wel marketing ja, maar ik vind niet dat ze haar invloed verkeerd inzet.

  • 24 maart 2017 / 11:19

   Hoi Manouk,

   Ik heb haar filmpjes niet volledig bekeken, maar wel bekeken (overigens wel pas vandaag, want ik wist niet dat het eigenlijk al was begonnen). Het is goed dat ze antwoord geeft, en het is goed dat ze er aandacht aan besteedt en het is helemaal prima dat ze wil afvallen. Daar gaat het ook niet om, het gaat er inderdaad wel om dat ik wel vind dat ze haar invloed verkeerd inzet. Als zij zichzelf als vrouw een ‘buffel’ noemt, en ze heeft maat 44 (wat gemiddeld is), dan vind ik dat ze heel goed moet beseffen wie ze daarmee bereikt en wat voor beeld zij kan schetsen bij andere vrouwen. Het schetsen van een negatief beeld gaat snel. Sommigen zijn er gevoeliger voor dan anderen en sommigen zijn sneller beïnvloed dan anderen. Betekent dit dat zij overal rekening mee moet houden? Nee, maar ik ben zeker wel van mening dat zij mag opletten met wat zij zegt over zichzelf met een bereik zoals zij heeft. Misschien niet eens voor vrouwen die tegen haar opkijken, maar vooral voor zichzelf. Ik vind het wel erg fijn dat je het niet erg vindt dat ik kritiek heb, dat stelt me toch gerust.

   • 24 maart 2017 / 12:43

    Je hebt op sommige punten zeker wel gelijk hoor. Ik denk ook dat ze zich sommige dingen niet goed overdenkt, want zoals jij zegt is het wel: ze zegt gekscherend buffel tussen de gazelles, maar als je dat kopieert en ergens opschrijft, dan is die hele toon weg. En dat is wel wat overal in alle media gaat gebeuren. Daarbij doet ze vrij dramatisch over haar gewicht, terwijl het niet echt drastisch gek is.
    Ik vind het echter niet per se een slechte actie, want ik zie op de Facebookcommunity wel veel mensen die nog veel zwaarder zijn dan zij die meedoen en ik denk wel echt dat het goed is om mensen te stimuleren om een gezond gewicht te hebben.
    Maar goed dat je de filmpjes hebt gezien, ik kan me voorstellen dat je het gemist had, maar die geven het toch weer wat genuanceerder neer dan de teksten in mijn ogen. Ik hoop wel dat ze op het einde tóch in de richting gaat van een andere lifestyle, want zoals jij zegt is het natuurlijk echt raar om af te vallen maar vervolgens weer aan te komen.
    Ik weet overigens niet of je die laatste opmerking sarcastisch bedoelde, maar ik wilde even duidelijk maken dat ik dit niet als aanval bedoel ofzo, maar als een gezonde discussie. Ik heb een hekel aan hatende mensen in de reacties, vandaar 😉

    • 24 maart 2017 / 13:09

     Het is inderdaad echt niet per se de actie die me stoort, totaal niet. Ik zou het alleen veel liever zien dat ze het op een andere manier doet. Ze geeft namelijk zelf aan dat ze wéét dat diëten en lijnen niet werkt, maar toch gaat ze er mee door omdat ze haar lifstyle niet ‘kan’ veranderen. En ja, ze ligt onder een vergrootglas, maar het is Linda de Mol waar we het over hebben. Tuurlijk is het prima om mensen te motiveren gezonder te gaan leven, maar motiveer ze dan gezonder te leven en niet te crashen met diëten, gekke koolhydraatarme tips en dure personal trainers. Deel gezonde recepten, laat die personal trainer vlogs maken met traintips die je ook thuis kan doen, vertel over je strijd naar een nieuwe mindset om van jezelf te gaan houden. Zoveel meer opties die gewoon veel minder heftig zijn dan de huidige negatievere middelen. Dat is waar ik over struikel en dat vind ik echt jammer.

     Over je twijfel of ik sarcastisch was: een beetje wel. Dat komt omdat ik je eerste zin interpreteerde alsof je al wist dat ik ze niet had gezien en je laatste zin als betuttelend; alsof ik geen kritiek zou mogen hebben als jij het erg zou vinden. Dus daar struikelde ik over. Maar wat je zegt interpretatie. En achterlijke reacties daar kan niemand wat mee 🙂

 5. 24 maart 2017 / 10:06

  Helemaal mee eens! Zo’n kortstondige trainingsperiode werkt voor geen meter! En kan niet, dat slaat ook nergens op inderdaad. Wil niet zou een betere omschrijving zijn…

 6. 24 maart 2017 / 09:54

  Ik snap het ‘samen afvallen’ wel. Zo ben ik ook dertig kilo kwijtgeraakt. Maar ik vind het nogal onzin dat er zoveel ophef om haar gewicht gemaakt wordt. Maatje 44 is een prima maat.

  • 24 maart 2017 / 11:20

   Samen afvallen snap ik ook, maar ik geloof eerder dat je denkt dat het heeft gewerkt omdat het samen was, maar dat het echt gebaseerd is geweest op mindstate. Die ophef wordt door haar zelf gemaakt, op platforms met duizenden bezoekers. Dat vind ik erger dan dat dat je voor de spiegel staat lelijk te doen tegen jezelf. Daarmee beïnvloed je namelijk alleen jezelf.

 7. 24 maart 2017 / 09:27

  WoW Thamar, wat een fantastisch artikel. Ik ga je bericht direct delen op mijn social media. Ik ben zelf psycholoog en mijn missie is zoveel mogelijk vrouwen en meiden inspireren een gelukkige mindset te bereiken door de focus te leggen op Zelfacceptatie en rust creëren in je leven en eetpatroon. Ik geef ook elke maand een Zelfacceptatie workshop aan een groep meiden en vrouwen. Dus je zult begrijpen dat jouw boodschap feilloos bij mij aansluit.

  Liefs Sophie

 8. 24 maart 2017 / 07:26

  Ik ben het roerend met je eens! Van het woord ‘lijnen’ alleen al krijg ik jeuk. Snap niet zo goed waarom een crash dieet wordt gepromoot boven een gezonde levensstijl (waar je misschien langzamer van afvalt, maar wel gezonder en blijvender)