Hey jij daar! Ja jij, ‘skinny bitch’!

thamar kempees rotterdam featured image skinny bitch

Wat moet het ongelofelijk shit zijn om altijd maar te moeten lezen dat je te dun bent. Dat je misschien eens een hamburger moet eten, het liefst met wat extra saus. Als het kan met frietjes, milkshake en nog meer saus. En die heupen van je? Oh, grapje, welke heupen precies? Trouwens, misschien moet je dat truitje maar niet aantrekken. Het is namelijk mooier met een decolleté en tsja, die heb jij niet. Die twee erwtjes op een plankje? Meid, dat zijn toch geen borsten? Wat zeg je? Dat je blij bent dat je billen hebt? Nou, ik noem dat geen billen hoor. Misschien kunnen ze door voor kikkerbilletjes, maar billen? Nee, weet je wie billen heeft? Serena Williams, die heeft billen. En what about that thigh gap? Ik kijk zo de grens over als ik daarnaar kijk. Ik snap niet dat je dat wil. Jij gratenpakhuis.

Zo, nu we alle futiliteiten hebben gehad, wil ik graag weten wat je voelde toen je dit las? Ik had een kotsbakje, servetjes en een flesje water naast me staan. Het is dat ik niet veel fantasie nodig heb om dit soort dingen te typen, aangezien het internet er vol mee staat. Dikke vrouwen boven dunne vrouwen. Dunne vrouwen zijn onlosmakelijk verbonden met een ongezond schoonheidsideaal, een te laag BMI en slablaadjes. Die dunne vrouwen moeten nou eens uit dat medialandschap verdwijnen, want ze zijn een slecht voorbeeld voor alle echte vrouwen. En kinderen. Die mag je absoluut niet vergeten, zo’n dunne vrouw kan toch nooit een goed voorbeeld zijn? Je kan je toch niet identificeren met zo’n dunne vrouw? En zo’n afgetraind lijf, wie wil dat nou? Bah, bah, doe mij maar een dikke kont en wat cellulitis graag. Nee, die dunne vrouwen zijn maar niks.

Het enige wat ik me nu afvraag: wat is er mis met dit soort mensen die dunne vrouwen zo ontzettend naar beneden willen halen? Natuurlijk kan iemand dikker mooier vinden dan dun. Smaak, daar valt nog altijd niet over te twisten. Mijn smaak is dat ik misselijk word van dat soort mensen. Ik word niet goed van mensen die het nodig vinden om een vrouw een fucking gratenpakhuis te noemen. Weerzinwekkend vind ik het als iemand een dunne vrouw een strijkplank noemt en ik vind het absoluut walgelijk als er een persoon blijkbaar niet kan ademhalen zonder een dunne vrouw een satéprikker of tandenstoker te noemen. Ik bedoel, zo’n dunne vrouw moet natuurlijk gepest worden, het leven van de pester hangt er immers vanaf. Geef haar gelijk een frietje, dat kan ze vast gebruiken. Of misschien respect, kies maar.

Vrouwen die zich ‘hard maken’ voor body shamingmaar ondertussen dunne vrouwen verafschuwen. Ik dacht dat het twee richtingen op ging. Mijn fout, stomme ik.

Toevallig zag ik pas geleden een artikel over die ‘echte’ vrouwen (maar serieus, what the fuck ‘echte’ vrouwen?) in Victoria Secret badkleding. Ik zag vrouwen op de linkerfoto in badkleding en ik zag vrouwen op de rechterfoto in badkleding. Vrouwen bij wie het ene setje beter stond dan de ander, maar dat wilde veel lezers blijkbaar niet horen. Ik jubel het toe hoor, zo’n campagne. Stop allerlei mensen in badpakken en geef ze de vrijheid terug om in een bikini over dat fucking strand te hobbelen.

Het schoonheidsideaal mag wat mij betreft uitgewist worden, maar dat ligt niet alleen aan de media. Het zit ook gewoon in je hoofd. Het is fijn als je de mogelijkheid krijgt om jezelf te kunnen identificeren met meisjes op billboards in bikini’s en Sloggi’s, maar hangt je hele zelfvertrouwen af van de media? Dat hoop ik niet. Bovendien heeft iedereen het recht om zichzelf te kunnen identificeren met vrouwen in de media. Ook dunne vrouwen.

Jahaa, dunne vrouwen zijn niet de vrouwen die compleet uitgesloten zijn in de media, ik weet dat. Alleen daar gaat het nu even niet om. Het gaat eigenlijk helemaal niet om de media die dit dik-dun fenomeen compleet uitbuit, omdat de hele wereld zich er laveloos over discussieert.

Waar het wel om gaat? Om mensen die een complete groep vrouwen volledig de grond instampt, omdat dik beter is. Dik is echter. Dunne vrouwen zijn een hallucinatie van de wereld. Nee, dikke vrouwen zijn beter voor de wereld en wereldvrede, beter voor de economie, beter voor de werkgelegenheid. Dikke vrouwen zijn onze verlossing. Dikke vrouwen zijn Jezus.

“Ik mag zeggen wat ik wil, het is een vrij land. VRIJHEID VAN MENINGSUITING!” en nog wat meer uitroeptekens, caps lock en drogredenen. Je mag absoluut zeggen wat je wil, maar for Christ sake trek eens een grens tussen wat nou écht vrijheid van meningsuiting is en een belediging verpakt in het papiertje wat je vrijheid van meningsuiting noemt. Het laatste is namelijk de plaats waar alle fatsoensnormen zijn gestorven.

Wanneer je dat precies weet? Het moment dat je een vrouw, met een maatje minder dan het beeld van hoe jij vindt dat een vrouw eruit hoort te zien, wil uitmaken voor een gratenpakhuis, strijkplank of satéstokje. Dat is het exacte moment dat je een belediging verpakt in hetgeen wat jij vrijheid van meningsuiting noemt. Ik vraag me af: ga je dood als je het niet zegt? Sterft je familienaam uit als je vrouwen, dunne vrouwen, gewoon laat bestaan zoals ze zijn? Ontploft de wereld als je een vrouw geen gratenpakhuis noemt? Probeer het eens. Ik ben rete-benieuwd.

Dus: hey, jij daar. Jij ‘skinny bitch‘! Ook jij behoort tot de echte vrouwen. Met thigh gap, kleine borsten, perky kontje en alles. En voor alle anderen die het niet met mij eens zijn: laat je internet afsluiten, gooi je laptop, en alle elektronica waar je mee op internet kan, weg en ga in een grot zitten. Je bent immers een holbewoner.

Note: de anorexia, de ‘het is ongezond en ik maak me zorgen om een compleet onbekend mens’, een dik versus dun, zogenaamde voorbeeld discussies en alle andere bullshit discussies gaan we hier niet voeren, want heus, niet iedere dunne vrouw is wat jij zegt dat ze is. Oké, doei!

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

 1. Kellie
  26 juni 2015 / 15:21

  Het gaat erom dat dit als “ideaalbeeld” word gezien door de media en modellenbladen. En dit door gegeven word aan alle jonge meiden onder ons. Die niets meer eten om er ook maar zo uit te kunnen zien.
  Want ojeej als jij wel een buikje hebt. Al die paspoppen in de etalages hebben dat niet! Dus kan het niet.
  Zo worden alle jonge vrouwen beïnvloed. Jammer..

  • Thamar
   Auteur
   26 juni 2015 / 15:30

   Hoi Kellie,

   Het gaat hier niet om een ideaalbeeld, het gaat hier erom dat alle vrouwen échte vrouwen zijn. Aangezien het internet bol staat van vrouwen die roepen dat dunne vrouwen geen echte vrouwen zijn en dunne vrouwen roepen dat dikke vrouwen geen vrouwen zijn. Waar gaat dat in hemelsnaam over? Het ideaalbeeld bestaat, maar dat is gelukkig aan het verschuiven. Meerdere voorbeelden, met een buikje, verschijnen in de media. Maar, ik weiger te geloven dat het alleen de schuld van de media is. Dat er meisjes zijn die stoppen met eten, ligt imho niet alleen aan de media, maar dat heeft echt meerdere oorzaken. Stoppen met eten gaat niet altijd om slank zijn, maar ook om controle. Dat de media teveel macht heeft, is zeker waar. En beïnvloeding is de kracht van de media, dat moet inderdaad veranderen.

 2. 26 juni 2015 / 13:27

  Thank you!
  Staat er op facebook ‘echte vrouwen hebben een buik.’
  En dan denk ik: ik heb tieten, wordt ongesteld, staat vrouw op mijn rijbewijs…

 3. Manon
  25 juni 2015 / 23:00

  Wat een fantastisch stuk en heerlijk geschreven! Ein-de-lijk, ik heb me zo geïrriteerd aan die reacties op die vs-foto’s en de hele discussie. Dankjewel voor dit stuk!

 4. 25 juni 2015 / 17:08

  Echt he! Dat gezeik over die VS bikini’s, flikker toch op!

 5. 25 juni 2015 / 16:11

  Ik heb alles wat je hier hebt opgeschreven inmiddels wel naar mijn hoofd gegooid gekregen en er zijn gewoon ook tijden dat je zelf op een foto ziet en denkt, shit, wat een *fucking* dunne armen heb ik toch, netzoals ieder mens weer zijn eigen onzekerheden heeft. Je hebt het prachtig verwoord, eindelijk eens keer géén artikel over dat we die dunne vrouwen maar moeten verwijderen uit reclames.

  Liefs,

 6. 25 juni 2015 / 14:04

  Haha geweldig stukje! Ik herkende me er wel in. Van vroeger dan (leeftijdsgenootjes en volwassen vrouwen), nu ineens komt het tijdens mn zwangerschap weer terug. Die opmerkingen hebben wel effect op me gehad, zodanig dat ik mijn eetgedrag ging aanpassen en met bewust werd van mijn lichaam, terwijl ik er daarvoor nooit bij stilstond. Zonde toch!

 7. Myra
  25 juni 2015 / 14:03

  Goed stuk.. Had het laatst met mijn vriendin er over.. ik te dik, zij te dun. En we krijgen beide genoeg commentaar over ons heen betreft dat. Conclusie het is nooit goed!! Mensen die hun eigen tekortkomingen uiten op andere.. ik lig er niet meer wakker van gelukkig, helaas te veel andere wel. Ik heb iig geleerd respect te hebben voor iedereen. Als ik mensen wel eens hoor zeggen, wat zeur jij nou je bent hartstikke dun. Krijg ik al de kriebels… afvallen of aankomen? Bemoei je lekker met je eigen leven.

 8. eline
  25 juni 2015 / 13:55

  Ik dacht daar gaan we weer hoor…een artikel over de ideale vrouw (nummer 10000000000)! Die hele discussie duurt nu al lang genoeg haha dus wauw wat een verschrikkelijk heerlijk artikel en je hebt helemaal gelijk!!! We moeten juist blij zijn met al die verschillem en elkaar niet erop blijven wijzen…

 9. 25 juni 2015 / 13:44

  Hahahaha! Geweldig dit. Zo fijn te lezen dat je mijn gedachte weer eens kon lezen en het ook zo duidelijk kon verwoorden. Hear hear!