Fuck een girlboss

fuck-a-girlboss

fuck-a-girlboss

Ik ben het er overduidelijk mee eens dat het, op alle vlakken, beter is als vrouwen elkaar ondersteunen. Ik ben ook zeker voor dat er steeds meer vrouwen zelfstandig gaan ondernemen, in managementfuncties terechtkomen en zichzelf compleet onmisbaar maken. Maar zodra ik het woord ‘Girlboss’ (of ladyboss, of iets wat er op lijkt) hoor, dan word ik altijd een beetje misselijk. Niet omdat ik vrouwen het niet gun om een boss te zijn, maar ik gun ze gewoon een boss te zijn. No lady, no girl, just a boss.

Je leest dit stuk in ongeveer [est_time]

Net zoals ik gruwel van de term ‘Powervrouw‘, krijg ik ook stuiptrekkingen bij de uitdrukking ‘Girlboss’ of ‘Ladyboss’. Het is vrouwen zeker gegund dat ze een boss zijn, maar waarom is het nodig om daar lady of girl tegen aan te plakken? Ook vrouwen zijn ‘gewoon’ de baas. Dat we rokken en hakken dragen, maakt geen enkel verschil.

Terug in de tijd

Je kan het van twee kanten bekijken: je bent een vrouw en je bent een baas. Ddaar ben je trots op, want daar is zolang voor gestreden. Aan de andere kant ben je een vrouw en een baas, en zou je dat verschil niet hoeven benadrukken, omdat het niet relevant is. Daar is zo hard voor gestreden. Als ik ‘girlboss’ hoor, voel ik gelijk mijn stemrecht vervallen. Het voelt alsof ik 60 jaar terug in de tijd word geslingerd. Het onderscheid vrouwen wederom van mannen, maar op een ‘moderne’ manier. Nu zijn we immers de baas. Waarom moet je vrouw-zijn benadrukt worden, naast het feit dat je de baas bent? Je bent de baas, en of je nou vrouw bent of niet, dat moet geen reet uitmaken. Met die term geef je aan dat het uitmaakt dat je een vrouw bent, terwijl dat helemaal niet essentieel is.

Fuck being a girlboss, be a boss

Trots

Ik snap het: we hebben decennia lang gevochten om eindelijk de baas te kunnen zijn. Nu zijn we trots dat we vrouw én de baas zijn. Dat moet geuit worden door een gigantische theemok waarop #Girlboss staat gedrukt. Ik snap het. Natuurlijk mag je trots zijn op het feit dat je een meisje bent én een boss. Dat ik zeker weet dat mensen aan je kunnen zien dat je een vrouw bent, maakt niet uit. Zodra ze je naam zien, weten ze het, denk ik,  bijna zeker dat ze te maken hebben met een vrouw. Een vrouw die de baas is. Dat betekent dat ze haar shit op orde heeft en weet hoe de wereld werkt. Iemand die keihard heeft gewerkt om te komen waar ze nu is. Voor mij doet het woord ‘girlboss’ dat beeld van een talentvolle, hardwerkende vrouw helemaal teniet. Zonde.

Je bent een boss!

Je bent gewoon een boss, verdomme. Je baarmoeder, eierstokken, vagina en borsten maken je een vrouw. Dat je een baas bent, heb je niet te danken aan die attributen (hoop ik). Je bent geen baas, omdat je een meisje bent. Je bent de baas, omdat je een hardwerkend, talentvol, slim en onbevreesd persoon bent. Het heeft helemaal niets te maken met je meisjes-hood. Die competenties komen niet uit je kut, maar uit je persoonlijkheid en karakter.

Zo, zullen we afspreken dat je vanaf vandaag gewoon een boss ben?

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.