Fuck een girlboss

fuck-a-girlboss

Ik ben het er overduidelijk mee eens dat het, op alle vlakken, beter is als vrouwen elkaar ondersteunen. Ik ben ook zeker voor dat er steeds meer vrouwen zelfstandig ondernemen, in managementfuncties terechtkomen en zichzelf compleet onmisbaar maken. Maar zodra ik het woord ‘Girlboss’ (of ladyboss, of iets wat er op lijkt) hoor, dan word ik altijd een beetje misselijk. Niet omdat ik vrouwen het niet gun om een boss te zijn, maar ik gun ze gewoon een boss te zijn. No lady, no girl, just a boss.

Net zoals ik gruwel van de term ‘Powervrouw‘, krijg ik ook stuiptrekkingen bij de uitdrukking ‘Girlboss’ of ‘Ladyboss’. Het is vrouwen zeker gegund dat ze een boss zijn, maar waarom is het nodig om daar lady of girl tegenaan te plakken? Ook vrouwen zijn ‘gewoon’ de baas. Dat we een vagina hebben, maakt geen enkel verschil.

Terug in de tijd

Je kan het van twee kanten bekijken: je bent een vrouw en je bent een baas. Daar ben je trots op, want daar is voor gestreden. Aan de andere kant ben je een vrouw en een baas, en zou je dat verschil niet hoeven benadrukken. Omdat het niet relevant is. Daar is óók voor gestreden. Zodra ik termen als ‘girlboss’ hoor, voel ik gelijk mijn stemrecht vervallen.

Het voelt alsof ik 60 jaar terug in de tijd word geslingerd. Het onderscheidt vrouwen wéér van mannen, maar op een ‘moderne’ manier. Nu zijn we namelijk de baas. Waarom moet je vrouw-zijn benadrukt worden, naast je baas-zijn? Je bent gewoon de baas, met een vagina. Nou en. Door jezelf een ‘girlboss’ te noemen, geef je aan dat het van belang is dat je een vrouw bent. En volgens mij is dat niet waar.

Fuck being a girlboss, be a boss

Trots

Ik snap het: we hebben decennia lang gevochten om eindelijk de baas te kunnen zijn. Nu zijn we trots dat we als vrouwen de baas kunnen zijn. Dat uiten we met gigantische theemokken met #Girlboss erop gedrukt. Iedereen mag het weten: je hebt een vagina én je bent de baas! Dat verdient zeker weten een hashtag op een theemok. Als je er mee wilt showen, zou ik eerder mijn cv erop drukken, want dat laat pas écht zien dat je een baas bent. Een trotse boss én ook nog een babe, de wereld is fantastisch.

Denigrerend

Babe objectiveert en girl kleineert. De woorden zijn denigrerend en halen de kracht van ‘boss’ weg door er iets ‘schattigs’ of seksueels voor te zetten. Deze woorden impliceren meer de ‘leuke’ kant van het vrouw zijn, in plaats van de sterke, intelligente, hardwerkende vrouw

Gewoon een boss!

Fysiologisch maakt de baarmoeder, eierstokken, vagina en borsten je een vrouw. Dat je een baas bent, heb je niet te danken aan die attributen (hoop ik). Je bent geen baas, omdat je een meisje bent. Je bent de baas, omdat je een hardwerkend, talentvol, slim en onbevreesd persoon bent. Gewoon een boss, dus.

Alles wat jou een baas maakt, komt niet uit je kut. Wel uit je persoonlijkheid.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.