Happie & Sappie: FG Okonomiyaki Bar

Happie & Sappie: FG Okonomiyaki Bar

In Happie & Sappie vertel ik over mijn ervaringen in bistro’s, restaurants, en bars. Hoe is de kaart, hoe zit het met de locatie? Hoe smaakte het eten, hoe was de bediening, wat was de verhouding tussen prijs en kwaliteit?  Vandaag in Happie & Sappie: FG Okonomiyaki Bar.

Toen ik erachter kwam dat er een bar werd geopend waar ze ‘Japanse pannenkoek’ zouden serveren, trok ik mijn linker wenkbrauw zo hoog mogelijk op. Wanneer het gaat om pannenkoeken ben ik helemaal voor hartig beleg, maar om nou buikspek, tonijn of kip op mijn pannenkoek te leggen, gaat mij te ver. Mijn wenkbrauw zakte toen ik een foto zag van de Japanse pannenkoek. Dit heeft helemaal niets te maken met de pannenkoek die ik ken. Ik moest zo snel mogelijk naar FG Okonomiyaki Bar.

Sterrenkok

FG staat voor François Geurds, sterrenkok, eigenaar van FG Restaurant**, FG Food Labs*, FG Bistro en, sinds november 2017, ook FG Okonomiyaki Bar. Voordat Geurds in 2009 FG Restaurant opende stond hij vooral in de keuken van zijn moeder, maar werd pas echt kok in de keuken van Cees Helder in Parkheuvel Rotterdam**. Ook heeft hij veel te danken gehad aan Heston Blumenthal, eigenaar van The Fat Duck die in 2005 door het Britse tijdschrift Restaurant uitgeroepen werd tot het beste restaurant ter wereld (ter wereld, hallo)

Verwennen en perfectie

Bij FG Restaurant** gaat het om verwennen tot de diepste vezel, zoals er op de website wordt geschreven Alles moet kloppen. En met alles bedoelen ze ook álles. Van eten tot aan valet parking: bij FG Restaurant is het geregeld. Als je besluit om bij FG FoodLabs* te gaan eten, ga je voor perfectie. Bij FG Bistro eet je, tegen een redelijke prijs, het beste uit de Franse keuken. En een beetje uit de Aziatische keuken. Wanneer het om eten gaat laat Geurds zich in ieder geval nergens tot beperken. De laatste en de enige in de rij van de FG Group waar ik ooit naar binnen ben gestapt, is de Okonomiyaki Bar.

Okonomi-wattes?

Okonomiyaki kun je vrij vertalen naar ‘gebakken of gegrild zoals jij wilt’. Het wordt een Japanse pannenkoek genoemd, maar je kunt het eerder definiëren als een Aziatische fritatta. De basis van de okonomiyaki is zeewierbouillioun. Je kunt er van alles in mikken, maar als je er kool, taugé en nagaimo (rare gele gespikkelde wortel uit Japan) in verwerkt, ben je al een heel eind.

Je kunt je kiezen uit plain (vegetarisch), tonijn, kip en buikspek. Ik koos voor okonomyaki kip (al wilde ik buikspek), maar ik nam ook steamed buns met buikspek en dim sum met huisgemaakte wakame. In mijn verdediging: we waren met z’n tweeën.

De pannenkoek

De okonomiyaki werd geserveerd. Voor mij lagen er veel te veel bonitovlokken  – gedroogd tonijnschaafsel – op, maar dat mocht de smaak niet drukken. Toen ik eenmaal de okonimiyaki had gevonden en mijn eerste hap had genomen, was ik gewoon blij. Smaakvol, stevig en vullend. De kip was een goed gekruide kippendij op een spies die bovenop de okonomiyaki was gelegd. De pannenkoek met een topping naar keus (vlees of vis) kost €12,50.

FG Okonomiyaki Bar Rotterdam

Okonomiyaki Kip

FG Okonomiyaki Bar Rotterdam

Steamed buns, buikspek en wakame

Steamed buns

Als je mij ergens voor kunt wakker maken zijn het steamed buns. Voor mijn part zonder beleg. Bij de bar at ik de steamed buns met buikspek en wakame. Heel simpel. Het buikspek was boterzacht, niet te vet en heerlijk van smaak. De buns waren perfect gestoomd. Geen idee of je dit echt verkeerd kunt doen (de buns dan, het vlees kun je altijd verpesten), maar voor mij was dit wel echt een feestje. Voor de steamed buns betaalden we de redelijke prijs van €7,50.

Dim sum

Mijn gezelschap had bijzonder veel zin in de dim sum. Het gerecht werd in een stoommandje geserveerd, met wakame en sojasaus. Het lukte ons om de garnaal en de kip te identificeren. Wat de derde smaak was, zal voor mij voorlopig een raadsel blijven. Ze waren vers, smakelijk en heerlijk zacht. Maar €12,50 voor drie dim summetjes en wat zeewiersalade vonden we toch wat aan de prijzige kant, ook al waren ze wel echt heel lekker.

FG Okonomiyaki Bar Rotterdam

Dim sum met wakame

Taartjes

Naast Japans streetfood, kun je ook hele fijne en lekkere huisgemaakte taartjes krijgen. Totaal niet Japans, maar Geurds laat zich toch liever niet beperken tot een keuken. Dus een taartje uit oven moet gewoon kunnen.

Locatie en service

De man die ons hielp was vriendelijk, had humor en hielp ons prima. Op zijn bediening heb ik niets aan te merken. We waren en voelden ons welkom. Er waren momenten dat hij het overzicht verloor en ons niet zag zitten als we hem seinden, maar aan de andere kant zijn wij ook niet echt opvallende seiners. Als we ergens een hekel aan hebben zijn het van die opvallende seiners. Dus we wijzen vandaag gewoon geen schuldige aan. In ieder geval hebben we nergens lang op hoeven wachten.

De locatie is vrij klein en zat snel vol. De looppaden waren smal, misschien wel te smal. Als je tussendoor de tafels moest manoeuvreren, zat je al snel bijna met je achterwerk op iemand anders z’n okonomiyaki. Erg ruimtelijk is het niet ingericht. Zoveel mogelijk tafeltjes om zoveel mogelijk mensen kwijt te kunnen.

Waar zit FG Okonomiyaki Bar?

Je kunt ze vinden achterin bij de kledingwinkel Demoism. Als je dat niet helemaal begrijpt – ook niet met de vlag en het bord aan de buitenkant – sta je al gauw te twijfelen of je wel op de goede locatie bent. Zoals ik. Niemand neemt het je kwalijk.  De bar bevindt zich aan de Katshoek 19. Net zoals FG Foodlabs* zit FG Okonomiyaki Bar in de Hofbogen in Rotterdam. Ze zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10:00-17:00 uur geopend.

Zou ik nog een keer gaan?

Ik zou nog een keer gaan. Alleen al om de mini lemon merengue te eten die de hele tijd dat ik daar was mijn naam riep. Of de okonomiyaki met buikspek, wel zonder bonitovlokken. Of gewoon nog een keer voor de steamed buns. Ik was tevreden, heb lekker gegeten en ben goed geholpen. De dim sum zou ik niet voor een tweede keer nemen. In ieder geval niet voor die prijs. Om de smaak zou ik ze sowieso niet laten liggen. Maar al met al is FG Okonomiyaki is gewoon helemaal ok.

Disclaimer: er heeft geen partnerschap plaatsgevonden tussen FG Okinomiyaki Bar en Rebelles. We hebben helemaal zelf verzonnen om te gaan, te reserveren en de rekening zelf te betalen. Hup wij.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.