Ik ben feministisch genoeg

persoonlijke verhalen blog

UOfitters

Toen ik wat jonger was en ik aan feministen dacht, dacht ik aan vrouwen met lichaamshaar all over the place, bh verbrandende, shag rokende manwijven met ongewassen haren. Want als de wereld ze vertelde dat iets vrouwelijk was, dan was het direct iets waar ze zich niet mee bemoeiden. “Vrouwen zijn gelijk aan mannen, wij hoeven ons niet te scheren!” Dat had een leus kunnen zijn.  Ik dacht aan vrouwen die er niet aan dachten om een ontbijt te maken voor een man, dat vraag je een feminist niet. Dat doe je gewoon zelf. Ik dacht dat feministen vrouwen waren die weigerde hulp te vragen bij het tillen van iets zwaars, het waren immers feministen en ze hadden de hulp van een man niet nodig. Vrouwen die geen vrouwen wilde zijn, om gelijkheid proberen te forceren.

Misschien had ik gelijk gehad in de jaren ’70. Maar misschien ook niet.

Nu heb ik in ieder geval niet meer gelijk. Ik denk dat ik ergens een feminist ben, want het enige waar je in hoeft te geloven en naar hoeft te handelen is gelijkheid voor mannen en vrouwen. Gelijkheid in salaris, gelijkheid in behandeling, gelijkheid in benamingen en gelijkheid in alles. Op zich niet een heel vreemd streven. Alleen heb ik niet overal en nergens lichaamshaar, rook ik niet en was mijn haren netjes om de dag. Ik ben namelijk feministisch genoeg om dat te doen.

Ik ben feministisch genoeg om een uitgebreid ontbijt te maken voor Verkering, net zoals ik feministisch genoeg ben om het avondeten te verzorgen. Ik ben feministisch genoeg om make up op te doen, me mooi te voelen en dat te ownen. Ik ben feministisch genoeg om mijn eigen vuilnis buiten te zetten, maar ik schaam me er niet voor als ik dit uitbesteed aan Verkering. Ik ben onafhankelijk, maar ik ben feministisch genoeg om toe te geven dat ik ook wel eens iemand nodig heb.

Feminisme heeft al lang niets meer te maken met het verdoezelen van je vrouwelijkheid om gelijkheid te krijgen in de samenleving. Ik ben er van overtuigd dat wij totaal andere wezens zijn dan mannen en wij zullen ook nooit hetzelfde worden. Dat is ook niet erg, dat mag. Anders zijn betekent namelijk niet dat er een totaal andere behandeling moet zijn. Gelijkheid in behandeling op sociaal en economisch vlak willen voor iedereen, heeft niets te maken met het feit of de een een penis heeft en de andere een vagina. Of hoe iemand gelooft, denkt en doet.

Ik ben feministisch genoeg om een echte vrouw te zijn met rokjes, hakjes en gekrulde haren, maar ook om op de bank te zitten in een joggingbroek met een slobbertrui en ongekamde haren. Ik ben feminist genoeg om te koken en te zorgen voor mijn gezin. Ik ben feminist genoeg om toe te durven geven dat ik een carrière wil, maar ook kinderen en vrije tijd. Ik ben feminist genoeg om te zeggen dat het oké is dat ik alles wat ik wil, mag hebben. Ik ben feministisch genoeg om een stuk in mijn kraag te drinken en de volgende dag me aan te stellen, omdat ik vind dat ik kater heb.

Ik ben feministisch genoeg om van vrouwen te houden, maar tegelijkertijd moe van ze te worden. Ik ben feministisch genoeg om in te zien dat vrouwen nog steeds met elkaar concurreren en ik ben feministisch genoeg om dat niet oké te vinden. Ik ben feministisch genoeg om te luisteren naar muziek waar ze vernederend zijn over vrouwen en er niet mee te kunnen zitten. Maar ik ben ook feministisch genoeg om mezelf een prinses te vinden en soms heel naïef te zijn. Ik ben feministisch genoeg om mensen voor me te laten zorgen en daar geen probleem van te maken.

Ik ben feministisch genoeg om te zeggen dat het geen fuck uitmaakt welke maat je draagt, zolang je van jezelf houdt, maar ik ben ook feministisch genoeg om te zeggen dat het niet oké is als je je lichaam alleen maar vol stopt met troep onder het mom van ‘ik ben oké met mezelf’, want als je van jezelf zou houden zou je je lichaam niet alleen maar volpompen met troep. Maar ik ben feministisch genoeg om de ene dag een appel te eten en de andere dag een pizza en me daar niet voor hoeven te verontschuldigen. Ik ben feministisch genoeg om te zeggen dat het opvoeden van kinderen gewoon écht wel zwaar is, maar ik ben ook feministisch genoeg om te zeggen dat ik heus van ze hou en ze niet kwijt zou willen. Ik ben feminist genoeg om de schoonheid van verschillende vrouwen te zien. Ik ben feministisch genoeg om te zeggen dat vrouwen genoeg zijn, als ze gewoon vrouw zijn. Ik ben feministisch genoeg to uplift women en ik ben feministisch genoeg om te proberen vrouwen niet te veroordelen. Ik zeg proberen, want eerlijk; ik ben niet altijd een goed mens en ik ben feministisch genoeg om dat toe te geven.

Ik ben feministisch genoeg om mezelf te zijn. Dat moet gewoon genoeg zijn.

Dit stuk is geïnspireerd op het video+storytelling project I’m feminst enough.
Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.