Greatest Risoles of All Time

Greatest Risoles of All Time

Deze was bevroren, want ik was natuurlijk vergeten foto’s te maken. Zo ben ik.

Note to self: plaats nooit meer ‘recept’ filmpjes op Instagram, want dan moet je ook een recept schrijven. Nee hoor, zonder grapjes; ik vind het niet erg. Wel beter ook, want het is alweer superlang geleden dat ik eens een recept heb geschreven. De laatste was de Breakfast Pizza (dear lord, die moet ik weer eens gaan maken).

Oké, wtf zijn risoles eigenlijk (of risolles, whatever floats your boat)? Dit zijn gefrituurde pakketjes van kip (of alleen groente of kaas, ken natuurlijk ook. Wat je wilt). Om die kip zit een flensje gevouwen. Vervolgens dip je het in paneermeel en effe frituren en klaar! Risoles. Eigenlijk is dat hele flensje het vervelendste van dit hele freaking recept.

Krijg maar eens een superdun flensie. Ik maak risoles al sinds ik kon lopen, nee dat is niet waar maar klinkt leuk, en nog steeds mislukt er altijd een. Of twee. Of te dik, of het scheurt, of het vuur staat te hoog. Het is echt verschrikkelijk. Maar zodra het lukt, dan heb je ook fucking wat! Yessir!


Anyhow, heb je even twee dagen? Ik heb nooit gezegd dat risoles maken moeilijk was, het neemt alleen een beetje veel tijd in beslag. Het is namelijk het handigste als de vulling wat ‘ragout’-achtig is geworden en dat is ‘ie gewoon als er een dagje overheen is gegaan. Oh en koud, want dan blijft het in model liggen op het flensje. Daarnaast is het handiger. Punt

Dus, vandaag maak je de vulling en morgen maak je het af, oké? Oké!

Ingrediënten vulling

 • 300 gram kipfilet
 • 1 blokje kippenbouillon
 • 1 ui, gewoon een uitje.
 • 3 teentjes knoflook (als je van die big ass knoflooktenen heb, doe er dan maar 2)
 • 1 theelepel ketoembar
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 1,5 theelepel trassie
 • 2 theelepels sambal oelek (mag, hoeft niet. Zelf weten!)
 • Snufje peper
 • Fijngehakte selderij, gewoon een eetlepel of zo. Beetje groen kan geen kwaad
 • erwtjes, half klein potje ongeveer. Hoeveel je zelf wilt
 • wortel, gewoon twee handen of zo. Grammetje of 50
 • 2 theelepels suiker (gewoon kristalsuiker)
 • 2 á 3 eetlepels bloem
 • zout

Oké, je gaat eerst je kipfilet koken in 200 milliliter water. Met een bouillonblokje erbij. Even 10 minuutjes wachten en klaar (serieus niet te lang koken, want dan dan heb je zo’n droog gekookte kip en de bouillon heb je nodig, dus 10 minuten, oké!).

Vervolgens haal je de kip eruit en ga je het pluizen. Of in stukjes snijden. Je weet niet wat pluizen is? Gewoon, die kip uit elkaar trekken met twee vorken zodat er sliertjes ontstaan. Relax, je kan het. Het is een rotwerkje, maar you’ll live. Echt waar. En anders snijdt je het in klein stukjes. Hele kleine stukjes. Ongeveer allemaal even groot. En met klein, bedoel ik klein-klein.

Kip in een bakkie bewaren, paar eetlepels (doe er 8 of zo) bouillon erbij en even laten staan.

Wadjan op het vuur (of elke andere willekeurige pan, jouw feestje!). Olie erin en uitje fruiten. Vervolgens knoflook erin,  sambal (als je dat wilt), nootmuskaat, ketoembar en peper. Even laten aanbakken, roeren, lalalala. Kip met vocht erbij mikken en weer even roeren.

Nu is het tijd om de bloem erbij te doen. Het is de bedoeling dat het een soort van ragout-achtig iets wordt. Het is eerlijk gezegd een beetje een jelly samenstelling als het goed is afgekoeld.  Twee eetlepels bloem erin, roeren,roeren, roeren, tot de bloem weg is. Vervolgens gooi je de 200 ml bouillon, die je over had gehouden van de kip die je had gekookt, erbij. Goed roeren, vervolgens wordt het wat compacter. Als het een soort van ragout samenstelling krijgt, dan is het oké. Blijft het te dun naar je idee, mik er nog wat bloem bij. Maar zorg dat het niet te dik wordt, het is niet de bedoeling dat het een erwtensoep-samenstelling krijgt.

Even proeven, als het zout genoeg is voor je, even wat zouter maken. Als het niet zout genoeg is, even wat zouter dan zout maken. Huuuh? Ja, het zout trekt nog wat in de flensjes, die zijn namelijk ietwat flauw.

Kip in een bakkie mikken, aflaten koelen, afdekken met vershoudfolie, dekseltje erop en in de koelkast. Tot morgen. Joe!

Ingrediënten flensjes

 • 300 gram tarwebloem
 • 2 eitjes
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 eetlepel vloeibare margarine of olie
 • 700 gram water

Oké, ik zal gelijk eerlijk zijn: het bakken van zo’n flensje is echt geen feestje. Het moet superdun, anders smaakt de risoles naar pannenkoek, het duurt lang en je moet de flensjes warm vouwen. Maar het is gewoon vervelend en lastig en kut om zo’n flensje te perfectioneren (ik faal echt nog wel eens met zo’n flensje). En als het je lukt, dan let op dat het ding niet scheurt, want daar heeft ‘ie ook nogal een handje van. Rotdingen eigenlijk. Maar als het je lukt, dan heb je ook wat! Yay.

Oké, koekenpannetje – zo’n middelmaatje – op een laag vuurtje (serieus laag), langzaam heet laten worden. Lekker botertje erin laten smelten en smeer het even goed uit over de pan. Aanbakken geven we geen kans! Let’s do it! En je weet toch hoe je dat met pannenkoeken doet, zo’n volle lepel beslag die de hele bodem bedekt? Met dit flensje halveer je dat. Als je het beslag erin giet, kan je het daarna kan je het beslag laten uitlopen tot het de pan bedekt. Het flensje hoeft niet bruin te worden als een pannenkoek, als de bovenkant droog is, is het goed. Het flensje laat zelf los van de pan (ik heb echt een crappy oude kutkoekenpan en het laat alsnog vanzelf los, dus als het niet lukt bij jou, dan kan je misschien maar beter een kroket gaan halen). Je kan er een paar bakken en die au bain marie warm houden. Je weet wel? Heet water in een pan en een bord erop. Das au bain marie. Ik doe dit zelf niet.

Ik bak, haal het eruit, vouw een risoles, bak tegelijkertijd een nieuw flensje en frituur de gevouwen risoles tegelijkertijd. Maar misschien is dit niet de handigste manier om te gaan. Dus, bak een paar flensies, hou ze warm en vouw er daarna gewoon een paar achter elkaar.

Ingrediënten vouwen
Huuh? Ja, ja. Gewoon een pak paneermeel en vier eieren. Flinke berg paneermeel op een bord en vier eieren gekluts op een ander bord.

Goed, het vouwen. Dat moet met een warm flensje, want anders scheurt de boel gegarandeerd. Ik heb geen foto’s gemaakt van het vouwen, maar het is supermakkelijk. Kijk maar even naar dit filmpje, maar let maar niet op wat ze erin vouwen, ranzige bende. Zodra je alles hebt weggewerkt heb je zo’n 15-20 risoles. Ik had er 16 geloof ik, maar ik ben niet echt constant met de vulling of iets dergelijks.

Als je het gevouwen hebt, dan haal je het door de paneermeel, vervolgens door het ei en weer door het paneermeel. Dan heb je een lekker goed gedekt risolletje. Bij mij lag de hele keuken onder de paneermeel, maar dat komt dus omdat ik nooit kan koken zonder een rotzooi te maken.

Frituren
Nou, als je niet weet je hoe je moet frituren, kan je maar beter naar een snackbargigant gaan. Oké, nee, serieus, je moet met het bakken van risoles wel het vet tussendoor verschonen. Het is dan ook niet heel handig om dit in je friteuse te doen, pak gewoon lekker een oude wok of een andere ondiepe pan, doe er een laagje olie in en verwarm dit tot 175 graden. Het paneermeel laat natuurlijk een klein beetje los, gaat verbranden en verpest het vet en maakt het vies. Als je in vies vet blijft bakken, heb je straks een vieze risoles. Dat is zonde. Al dat werk voor noppes.

Het frituren duurt niet zo lang. Even wachten tot ze goudbruin zijn, paar keer omdraaien en klaar! Wel even uit laten lekken op een keukenvelletje. Die vette bende wordt niemand blij van.

En dan..Eten! Niet te gierig, want dan verbrand je je mond, dat zou onzinnig zijn. Lekker sausje zoals chilisaus erbij en niet delen! Alles voor jou!

Selamat makan!

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.