Een dagboek van een 12-jarige

persoonlijke verhalen blog

Voor het artikel ‘mijn vroegste beauty herinneringen’ was ik op zoek gegaan naar jeugdfoto’s. Tussen al die fotoboeken vond ik ineens mijn dagboek. Het boekje heb ik bijgehouden van april 1995 tot juni 1996. Ik was toen al niet echt goed in consequent dingen bij houden. Zelfs niet als ik het mezelf opleg. (kuch, 40dagen40outfits). Het schriftje had ik van de basisschool meegenomen. Ik startte het boekje halverwege groep 8 en eindigde vlak voor de zomervakantie in de brugklas. Daarna heb ik jaren geen dagboek meer bijgehouden. Dit heb ik pas weer opgepakt als volwassene. Daar gaan jullie overigens niets uit te zien krijgen. Dan zouden jullie pas écht weten hoe gestoord ik ben. Dat hou ik liever voor mezelf. Lijkt me veiliger. Voor iedereen. 

Ik vond het hoogst noodzakelijk dat mijn dagboek een naam zou hebben. Ik wilde het idee hebben dat ik in gesprek was met een vriendin. Zo een die niet terug zou praten. Heerlijk rustgevend. En dat heeft een jaar gewerkt. Hoe ik op haar naam was gekomen? Geen idee. Ik noemde mijn dagboek: Katja. Ik was 12 jaar oud. Je mag me uitlachen, maar je lacht wel een meisje van 12 uit. Besef dat even goed. Zo, nu ik je een schuldgevoel geprobeerd heb aan te praten, laat ik je nu in mijn dagboek kijken.

Ik was overduidelijk in een periode van verliefdheid dat ene jaar. Om de haverklap was ik verliefd op iemand. Soms wel twee keer in de maand. Nu ik groot en ‘volwassen’ ben, weet ik natuurlijk dat ik toen heus niet verliefd was. Op niemand van hen, ook al heb ik van de 800 keer dat ik verliefd was twee keer verkering gehad. Of misschien drie keer. Anyway, verliefd ben ik toen nooit écht geweest. Echt verliefd werd ik pas vele (vele) jaren later. Dit stukje komt uit de brugklas. Drie maanden zat ik op de middelbare school en ik dacht mijn ware liefde gevonden te hebben.


Woensdag 11 november 1995

Hoi Katja

Wat ik zei op 25 oktober is nog steed zo, want ik ben toch zo verliefd op Jean-Paul!! Maar nieamnd weet het alleen ik en jij maar dat houden we ook zo he Katja. Ik kan toch zoveel over hem opschrijven maar dan moet ik wel wat verzinnen hoor Katja. Ik heb vandaag mijn SO (schriftelijke overhoring) overgedaan van Frans en bijles van wiskunde gehad wat van Frans had ik een 2 en van wiskunde een 5,7. Maar we hebben repetitie Geschiedenis gehad en wat voor cijfer had ik denk je. Een 9,5. Best wel goed he? Maar nu weer terug naar Jean-Paul hij zat gisteren bij Frans iets te maken ik dacht dus dat hij na moest blijven. Hij moest samen met 2 vrienden nablijven voor een SO Frans. Ik heb me op school echt verveelt ik vind het wel leuk hoor maar de stomste vakken zijn

 • wiskunde,
 • geschiedenis,
 • aardrijkskunde en later nog wel meer denk ik (weet ik wel zeker)

Katja, ik ben smoor smoor smoor op Jean-Paul ik wil zo graag een fotootje want ik hou zo van hem. I LOVE HIM. Maarre nu een ander onderwerp……. o ja ik ga wetstrijd rijden op 5 november ik verlang er nu al naar. 

=xxxxx=

                    Thamar


Ik dacht overduidelijk dat ik echt verliefd was. Hij was overigens de hunk van de school. Volgens alles en iedereen. Misschien dacht ik daarom wel dat ik verliefd op hem was. Ik heb hem overigens ook kunnen strikken. Voor welgeteld twee weken dacht ik. Toen had hij zijn oog alweer op een ander meisje laten vallen. Het kon me bar weinig schelen, want ik was alweer verliefd op iemand anders. Daarnaast had ik in mijn korte dagboekverhaaltjes zelfs al een concentratieboog van een krielkip. Daarnaast was er ook een heleboel mis met mijn spelling. Tragisch.

Naast mijn wisselende verliefdheden, had ik ook wisselende handschriften. En kleurtjes vond ik toch wel een toevoeging in mijn leven. Dit bovenstaande stukje was al een jaar later. De ware liefde had ik niet in de brugklas gevonden – en ik ben in de tussentijd nog 20 keer ‘verliefd’ geweest – en mijn problemen waren onmenselijk groot. Hoe ik mijn brugklas ex-vriendje behandelde, zo behandel ik ex-vriendjes nog steeds het liefst. Sommige dingen veranderen gewoon nooit.

 


woensdag 18-02-’96

Lieve Katja

Ik heb gisteren mijn enkelbanden gescheurd en dat deed pijn! Ik liep op de trap naar beneden en ik wou eraf springen, ik ging dus met mijn voet naar binnen en ik hoorde zo’n krak of zo. Mijn moeder had me vanochtend gebracht naar school en ik ben op woensdag om 14:30 uit en mijn moeder dacht half 4 dus kwam ze om half 4/4 uur aanzetten. Sta ik daar godverdomme een uur te wachten zelfs anderhalfuur! 
Ik mocht dus niet meegymmen en Poppe (gymleraar red. – dat wilde ik altijd al doen) (dat vind ik al zo’n lul) moest mij dit x wel gelove want ik had een briefje meegekregen. =xxx=

Thamar


Donderdag 29-02-’96

Lieve Katja

Ik word morgen opgehaald door mijn vader. Hij neemt krukken mee! Ik kan dus niet paardrijden en dat is wel klote snap je dus ook niet naar taekwon-do. Ik ga nu maar weer stoppen want ik krijg last van mijn arm! Doei Katja

=xxx= en 
Liefs 

Thamar


Donderdag 21-03-96

Hoi Katja

Het is lente! Sorry dat het zolang heeft geduurd maar ik had je niet meegenomen naar mijn vader sorry! J-P en ik negeren elkaar gewoon alsof we lucht zijn! Maar ik vind het niet erg! Ik had een 1.0 voor mijn rep. Nederlands maar ik mag ‘m overdoen! 

=xxx=

Thammy


Misschien is het handig als ik nu even zeg tegen jullie dat ik het niet echt waardeer om Thammy genoemd te worden. Ik snap dat jullie dit allemaal collectief gaan doen, dus ik heb me hier al mentaal op voorbereid. Hit me! Al met al, heb ik jullie met heel veel liefde (en veel gegrinnik van mijn kant) een kijkje kunnen geven in mijn puberale en heftige liefdesleven. Hielden jullie vroeger ook een dagboek bij. Zo ja, heb je het nog en waar schreef je zoal over? Hoe voel je je als je het terug kan lezen? En hou jij nog steeds een dagboek bij?

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

 1. Nance
  23 februari 2015 / 16:24

  Mijn dagboek heette ‘Dagboek’ (nuchter als ik ben, geen fratsen – dat scheelt!).
  Nog geen jaar volgehouden, ik was een jaar of 12/13. Eerste klas brugklas, daarna hield ’t op.
  Ik was ook ‘verliefd’, op Osman (die negeerde mijn bestaan, en nu ik weet hoe hij er nu uit ziet, negeer ik ook graag die periode). Mijn leven bestond uit weinig behalve school, en Osman dus. Maar terugkijkend op die tijd, ben ik tot op de dag vandaag nog steeds nooit echt verliefd geweest. Zodra dat gebeurt, beloof ik weer een dagboek bij te gaan houden.. *crosses fingers behind back*

 2. Liz
  23 februari 2015 / 15:01

  Verander wat namen en je hebt een bladzijde uit mijn oude dagboek!
  Ik schreef op exact dezelfde manier (mijn dagboek had de naam Shirley gekregen) en zocht ook naar bevestiging in die teksten;
  “Maar we hebben repetitie Geschiedenis gehad en wat voor cijfer had ik denk je. Een 9,5. Best wel goed he?”

  Het leven was toen nog zo heerlijk ongecompliceerd (althans, dat weet ik nu. Toen vond ik het heel zwaar 😉 )