Dat is niet mijn eigen volk

Dat is niet mijn eigen volk

603193-c007ae2a-46c8-11e5-b83a-5887e9d6a545

Is het nou echt nodig om hier een toekomst op te bouwen? Je overgebleven kinderen hier een thuis geven? Denk je dat het noodzakelijk is om jouw buitenlands sprekende kinderen op de school te zetten van mijn kinderen? Vind jij dat een goed idee? Weet je dat wel echt zeker? Ik bedoel echt-echt zeker? Is het misschien handiger om naar een land te gaan wat dichterbij jouw land ligt? Gewoon, zodat het terugkeren wat makkelijker wordt. Hoef je jezelf ook niet op zo’n klein bootje te proppen met 150 andere mensen. Dat doe je toch niet? Waarom moet je nou helemaal naar Nederland komen als er landen om jouw land heen liggen die ook veilig zijn? Je komt hier gewoon om mijn vijftienjarige dochter te neuken en misschien wel om te trouwen. Zodat ze jouw gore eten voor je klaar kan maken. Je komt hier voor de uitkeringen en het onderdak. Ik weet ook bijna zeker dat je mijn baan komt afpakken. Jij bent niet gevlucht, jij komt met een smoesje over een of andere oorlog in Syrië mijn land innemen. Je bent hier gewoon op zoek naar geluk. Denk je nou echt dat je hier krijgt wat je wil met jouw instelling? Je had daar ook niet voor niks iets! Het heeft namelijk gewoon met je houding te maken. Je bent lui! Nu heb je gehoord van de uitkeringen die wij uitdelen aan die lamzakken die hier wonen en je dacht daar ook een graantje van mee te kunnen pikken. Je wilt het zo graag, dat je zelfs zwemmend komt! Ik snap niet dat je die oorlog niet gewoon kon uitzitten, zo erg kan het toch niet zijn? Kom op, stel je niet zo aan. Heb je geen ballen of zo? Ga lekker even ergens anders de gelukszoeker uithangen! Wij hebben geen ruimte en geen geld om jou helpen. Geen zin ook eigenlijk. Je bent eigenlijk alleen maar een vuile kutbuitenlander en daar hebben we er meer dan genoeg van. Ik wil je hier niet hebben. Oh, en als je gaat, neem gelijk die IS terroristen mee die je hebt meegenomen. Oké, bedankt! Doei doei! 

Het breekt mijn hart dat ik mijn land deel met dat soort mensen. Mijn land. Mijn mooie Nederland is steenkoud en deze keer is het niet van het weer. Mensen uit dorpen waarvan ik het bestaan niet eens wist roepen als kippen zonder koppen van die achterlijke dingen zoals hierboven geschreven. Het zijn mensen, maar ik moet zeggen dat ik het moeilijk vind om die benaming voor hen te gebruiken. Huizen onder kalken met kreten als ‘eigen volk eerst!’, wegversperringen veroorzaken zodat een bus vol met zogenaamde ‘gelukzoekers’ niet kon passeren en demonstraties organiseren zodat die stomme vluchtelingen eens lekker weten hoe onwelkom ze zijn in ons mooie Nederland.

Mijn hart huilt als ik zie dat deze mensen uit een land met bommen en granaten komen en dat zij nergens meer thuishoren. Dat zij elke dag krijgen te horen dat zij heus niet moeten denken dat ze hier moeten blijven. Het gaat hier godverdomme over mensen. Mensen die al sinds forever in oorlog leven, mensen die nu pas besluiten te vluchten omdat het niet meer te houden is. Mensen die het leven vrezen van hun baby’s en kinderen. Mensen die hun eigen leven vrezen. En dan besluit Nederland ongecontroleerd te gaan krijsen dat hun eigen volk eerst moet. Dat Nederland moet zeggen tegen mensen met niets anders dan angst in hun hart of ze even voor zich kunnen kijken en door kunnen lopen. “Sorry wij zijn dicht. Zoek maar een ander land.” Misselijkmakend en extreem harteloos. De vluchtelingen zijn het probleem niet, bepaalde Nederlanders zijn het probleem. Vluchtelingenproblematiek bestaat niet. Nederlandproblematiek des te meer.

‘Eigen volk’, wat betekent dat eigenlijk? Als ik de mensen die dat roepen mag geloven, gaat het niet om mensen die binnen de grenzen van Nederland wonen, maar om witte Nederlanders. Om witte Nederlanders met boerentrienenachternamen. Om witte Nederlanders die geen druppel buitenlanderbloed door hun aderen hebben stromen. Dat gevoel krijg ik bij ‘eigen volk eerst’. Ik hoor niet bij dat eigen volk. Ik weiger bij dat eigen volk te horen. Gelukkig heb ik wel een druppel buitenlanderbloed door mijn aderen stromen en mag ik me vast niet eens aansluiten bij ‘eigen volk eerst’. Van dat ‘eigen volk’ dat wenst dat Hitler zijn ideeën toch weer eens uit de kast getrokken moeten worden. Van dat ‘eigen volk’  wat zegt dat de vluchtelingen maar vergast moeten worden. Van dat ‘eigen volk’ dat roept dat die hoofddoeken maar eens zo strak aangetrokken moeten worden tot ze blauw aanlopen. En dan nog een beetje doorknijpen. Dat lijkt in de verste verte niet op volk wat ik mijn eigen volk wil noemen.

Mijn eigen volk is het volk wat mensen in nood helpt. Mijn eigen volk vergeet haar eigen volk niet, maar weigert te geloven dat je eerst het een moet doen voordat je de ander kan helpen. Mijn eigen volk bestaat uit liefde en samenhorigheid. Mijn eigen volk bestaat uit mensen die het liefst een gezin in huis zouden nemen, als ze het zouden kunnen. Mijn eigen volk bestaat uit mensen die hun kasten leeghalen om dit aan mensen te geven die het echt nodig hebben. Mijn eigen volk bestaat uit mensen die 10 euro hebben en 5 euro weggeven aan iemand die ze niet kennen. Dat is mijn eigen volk. Al dat andere? Dat is mijn eigen volk niet en dat zal nooit mijn eigen volk worden.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

 1. josef/maria
  16 oktober 2015 / 19:39

  Dus omdat jullie niet willen dat hun nog langer gevaar lopen, ga je dus maar een EXTRA risico nemen om je eigen kinderen in gevaar te brengen?

 2. Els
  16 oktober 2015 / 15:09

  Ik ben geen schrijfster maar wel een PLEITSTER voor alle mensen waarvan we weten dat ze hulp nodig hebben.
  Maak potverdorie een stukje plek zodat iedereen kan zitten. Breek je boterham doormidden zodat niemand honger heeft. Lach de mensen toe zodat ze weten (voelen) dat ze welkom zijn.
  Vergeet vooral niet om elke dag 1x te denken: wat als het mijn kinderen of mijn familie zou overkomen om zo afhankelijk te zijn van wat “mensen” voor hen willen doen.
  Stel dat je het zelf 1 van die mensen bent die moet leven van de goodwill van andere mensen.

 3. Chahrazad
  15 oktober 2015 / 20:31

  Heel mooi geschreven! Ik word kotsmisselijk van de uitspraken van sommige mensen. Alsof vluchtelingen voor de lol kiezen voor Nederland. Velen vergeten dat het juist mensen zijn die in Syrië een status hadden, welvarend waren en hoogopgeleid zijn. Men zou zich is moeten verplaatsen in iemand anders situatie.. Ze zijn hier gekomen omdat ze simpelweg geen ander keus hebben.

 4. Danny
  15 oktober 2015 / 14:45

  Als witte Nederlander met 0% buitenlands bloed ben ik het hartstochtelijk met je eens, maar ik denk wel te zien waar het vandaan komt. Veel mensen die meedoen op de sentimenten van #eigenvolkeerst zijn lager opgeleid en hebben het zelf ook moeilijk. We leven in een maatschappij van concurrentie in plaats van coöperatie. Dat betekent dat vanaf het moment dat we geboren worden, dat we moeten vechten om ons bestaan. Doordat er steeds meer mensen bijkomen is er steeds minder te verdelen. En wat er te verdelen valt is heel, héél oneerlijk verdeeld. Ik denk dat veel (witte) Nederlanders geconfronteerd worden met werkloosheid, moeilijk rond kunnen komen, geen huis kunnen vinden, etc. Maar in plaats van dan te eisen van de rijken dat zij hun rijkdom delen met armlastigen, krijgen andere armlastigen de schuld van het geheel.
  Daarnaast kun je zien gebeuren dat wereldwijd de grenzen van onze planeet qua aantal bewoners en consumptie aan het opdringen zijn. Ik zeg altijd: Iedere keer dat we bij iemand op het raam zien hangen: “Hoera een jongen” of “hoera een meisje” dan moeten we de bloemkool weer met 1 extra aardbewoner delen.
  Ik denk dat we leiders moeten kiezen die geen ruzie gaan maken met elkaar, maar met echte oplossingen voor grote oorzaken gaan komen: globale afvlakking van de groei van de wereldbevolking, economie omvormen tot een circulaire economie die niet hoeft te groeien, rijkdommen herverdelen, wapens vernietigen, natuur aanplanten, liefde en muziek verspreiden. Niet meer winnen of verliezen, maar samen werken. Niet meer gaan voor individuele belangen, maar voor een gezamenlijk belang. Als we blijven vechten met elkaar dan weten we zeker dat we allemaal verliezers zijn straks. Ik droom dat het mogelijk is om met alle mensen die een liefdevol Nederland willen, op enig moment letterlijk de straat op te gaan en stil te zijn. Hand in hand staan. Elkaar aankijken en de verbondenheid en schoonheid in elkaar te zien en te erkennen dat we er allemaal toe doen en dat we allemaal dezelfde basisbehoeften en verlangens hebben. Dank voor je inspiratie.

 5. 15 oktober 2015 / 11:55

  Ik ben ook zo’n Belg met een boerentrienenachternaam en sta pal achter jouw artikel! Prachtig geschreven!

 6. 14 oktober 2015 / 23:02

  Ik ben het volledig met je eens. ..alsof we kunnen kiezen in welk land we worden geboren. ..dat wij toevallig het geluk hebben gehad dat we hier zijn geboren geeft ons niet meer rechten dan een ander om hier te mogen wonen.

 7. 14 oktober 2015 / 20:22

  Wauw, wauw, wauw. Je neemt de woorden uit mijn mond. Ik lees vaak geen reacties ed. op facebook en kijk soms liever het nieuws niet meer. Ik kan woedend worden om uitspraken die o.a. in jouw 1e alinea staan. Je omschrijft dit ontzettend mooi. In mijn privéleven krijg ik ook regelmatig te maken met racistische uitingen, waar ik me al heel vervelend bij voel. Laat staan hoe deze mensen, vluchtend uit een oorlogsgebied zichzelf voelen. Dan de term ‘gelukszoekers’. Deze ‘gelukszoekers’ zijn veel goed opgeleide mensen, die het in eigen land ontzettend goed hadden. Beter dan ze in een Europees land ooit zullen hebben. Veel van hen weten dit ook. Is het gek dat alleenstaande mannen naar landen als Nederland en omstreken komen, omdat ze daarmee sneller hun gezin over kunnen laten komen? Ik heb hier respect voor en mag hopen dat mijn vriend dat ook voor mij over zou hebben in zo’n situatie! Ik kan hier uren over doorgaan en een boek over schrijven. Het komt er dus op neer dat ik je artikel onwijs mooi vind en het 100% met je eens ben!

 8. 14 oktober 2015 / 19:27

  Het is allemaal zo tegenstrijdig, maar ik ben het zeker met je eens, de echte vluchtelingen verdienen hier in nederland een warme plek. Maar ik vind het ook eng om te horen dat mensen elkaar gaan steken, vermoorden, verkrachten, dat is de ene kant natuurlijk weer, alle geloven zitten in een keer door elkaar.. dat is heftig. Verder vind ik het vreselijk om te zien dat kinderen er laveloos bij hangen, zonder eten en drinken en die mensen verdienen zeker een plek bij ons!

 9. 14 oktober 2015 / 18:11

  Helemaal mee eens! Ja we zijn ingedeeld in landen en horen daarmee ook bij een land, maar we zijn allemaal bewoners van deze wereld en we zijn allemaal hetzelfde.
  Tuurlijk zitten er rotte appels tussen de vluchtelingen die het verzieken voor de rest, maar hiermee is meteen gezegd dat niet iedereen zo is.
  Ik vind het heel erg dat sommige mensen de vluchtende mensen het licht in de ogen niet gunnen. Ik schaam me ook voor zulke mensen.

 10. 14 oktober 2015 / 16:56

  Niets aan toe te voegen. Ik ben echt geschrokken van reacties van mensen.. Het is treurig om te zien hoe intolerant sommigen zijn, haatdragend gewoon. Heel eng!

 11. 14 oktober 2015 / 16:53

  Mooi geschreven! Ik sta hier helemaal achter!!

 12. Anne
  14 oktober 2015 / 16:41

  Hi Tamar,
  Je hebt een raak en goed stuk geschreven. Ik ben alleen wel geschrokken door je omschrijving (onbewust en onbedoeld, ga ik vanuit) van ‘eigen volk’ . De witte Nederlanders zonder buitenlands bloed mét boerentrienenachternaam. Ik ben zo’n witte Nederlander, maar ik vind alles wat er op dit moment speelt in Nederland net zo verschrikkelijk als jij en ik wil me ook absoluut distantiëren van elke klootviool die zulke dingen als ‘je hoort hier niet’ e.d. verkondigd. Ik zie óók alleen de mensen, ongeacht hun herkomst, teint, geloof of wat dan ook. Ook ik snap de hele poeha om de stroom niet. HELP die mensen nou! For crying out loud. ‘T is te absurd voor worden dat er mensen zijn die deze situatie ook maar kunnen zien als punt van discussie. Er kan geen sprake zijn van discussie, want dit gaat om mensen! Of dat politici de uitgelezen kans zien om dit als peiler te gebruiken voor de verkiezingen. Bah. Om misselijk van te worden.
  Ik sluit me dus volledig achter jouw standpunt hier omschreven. Goed geschreven ;-).

  • Thamar
   Auteur
   14 oktober 2015 / 16:45

   Hoi Anne,

   Dank voor je compliment! Ik snap dat je er van schrikt, maar het is natuurlijk het ‘type’ mens wat ik hier omschrijf. Hun eigen volk is ongenuanceerd de witte Nederlander zoals beschreven. Zij zijn het land liever zoals het was in 400 v. Chr. Dat is de reden dat ik er over kattenkop. Jij bent totaal niet die witte Nederlander. Jij bent mijn volk 😉