Bitches op de werkvloer zijn de beste bitches

Bitches op de werkvloer zijn de beste bitches

Foto door Milton Franklin Goedhoop/DigitalDuo Fotografie

Misschien weet je het niet eens, want de kans dat iemand je, in je gezicht, een bitch noemt, is gering. Maar sta je op je strepen, push je je deadlines erdoorheen, laat je je niet omver lullen en ben je een vrouw? Jij bent een bitch.

Vrouwen zijn zachtaardig en lief. Ze communiceren, maken compromissen om conflicten te voorkomen, laten niet snel van zich horen in discussies en zeggen weinig tot niets tijdens vergaderingen en overleggen. Toch?

Toch niet. Juist als je niet aan het bovenstaande stereotype beeld voldoet, ben je een bitch.

Liever een bitch dan een girlboss

Je kan heel negatief doen over het woord bitch: het betekent immers gewoon ‘teef’. Ik moet zeggen dat ik er niet mee kan zitten als iemand mij een bitch noemt. Sowieso heb ik er nooit zoveel moeite mee als mensen mij – denken – uit te schelden.

Maar als je me dan toch per se een naam wil geven, dan gaat mijn voorkeur uit naar bitch, in plaats van powervrouw of girlboss. Die twee woorden zijn gewoon verzonnen om geen bitch genoemd te hoeven worden. En dat vind ik achterlijk.

Kreng, kutwijf en kattenkop

Ja, ik associeer het woord bitch ook met kreng, kutwijf en kattenkop, maar ik kies ervoor om het te horen als een compliment. “Serieus?” Ja. Ik snap dat je het niet fijn vindt om gekroond te worden tot ‘Bitch van de Werkvloer‘. Maar ik ga je precies proberen uit te leggen waarom bitches op de werkvloer de beste bitches zijn.

Don’t be a bitch

Wat is een goed begin zonder lekkere dubbelzinnigheid? Kijk er is een verschil tussen een ‘bitch’ en een bitch. Ik vertel mezelf graag dat ik een bitch ben, maar geen ‘bitch’. Het verschil is belangrijk: let goed op.

‘Bitch’

Dit is de eigenlijke betekenis van het woord. Wie een ‘bitch’ is, blijft nog altijd relatief. Ik kan jou een ‘bitch’ vinden, maar iemand anders is je beste vriendin. Dus ‘bitch’ is nooit absoluut. Het is wél wat jij eigenlijk associeert met het woord. Het is een trut, rotmeid, kutwijf, teef en weet ik veel wat voor woorden je vocabulaire rijk is. Dit is het type vrouw wat niet bij jou past en wat je dus op afstand mag houden, zonder je daar voor te hoeven verontschuldigen.

Bitch

Ik vertel mezelf graag dat ik deze versie van een bitch ben. “Hoe kom je er nou bij dat er twee definities zijn van een bitch?” hoor ik je bijna denken (en zo niet; dan toch). Nou, dat heb ik gewoon zo bepaald.

Deze vrouw staat haar vrouwtje. Ze weet (vaak) wat ze wil, waar ze voor staat, wat ze nodig heeft en is niet bang om dat te krijgen. Zij wordt vaak verward met een ‘bitch’, het enige verschil is dat een bitch geen dingen doet waar jij (veel) slechter van wordt.

Een bitch gaat niet over lijken, maar laat je duidelijk weten wat er gedaan moet worden om te krijgen wat zij wil. Ze kan redelijk intimiderend overkomen. Voor sommigen is ze misschien te direct, te kort door de bocht en te gefocust op haar doel. Maar linksom of rechtsom: ze weet wat ze moet doen om haar doelen te bereiken. Dat is mijn definitie van een bitch. 

Betekent dit dat iedereen mij te pas en te onpas een bitch kan noemen? Dat moet je zelf weten, maar ik mag me dan ook als een willekeurige ‘bitch’ of bitch gedragen.

Bitches op de werkvloer

Dan heb ik het natuurlijk over bitches. De andere versie hebben we geen tijd voor. Een vrouw op de werkvloer die een focus heeft, weet wat ze wil en heeft besloten dat ze die doelen zal crushen, zal met grote regelmaat gebombardeerd worden tot ‘bitch’. Maar dat is een common mistake van degenen die haar daarmee bombarderen.

Het is namelijk het gevoel van intimidatie wat je bekruipt als een vrouw weet wat ze wil. Stel je voor dat een man een focus heeft, weet wat hij wil en hoe hij dat moet bereiken: wat een klootzak! O… Wacht. Wanneer een vrouw staat voor haar wensen, dromen en doelen: dan is ze een bitch en geen ‘bitch’.

“Maar waarom zijn het de beste bitches?” Omdat ze je een spiegel voorhouden. Ze slepen je mee in hun enthousiasme, kennis en wil om te leren. Ze laten je zien dat je shit gedaan kan krijgen als je gewoon weet wie je bent en wat je aan jezelf hebt. Het kan ook zijn dat je het helemaal niet zo’n leuk ritje vindt, omdat de bitch wel heel erg laat zien dat jij een ontzettend doetje ben. Grapje (oké, niet echt). Pas op het moment dat ze op reguliere basis for no reason onaardig en naar tegen je doet: dan mag je haar best een ‘bitch’ vinden.

Het gaat erom dat jij  weet wat je aan ze hebt, omdat zij weten wat ze aan zichzelf hebben. En dat is fijn. Daarom zijn bitches op de werkvloer de beste bitches.

Trouwens, niet alleen op de werkvloer. Bitches zijn altijd de beste bitches.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

  1. 18 februari 2017 / 20:28

    You go, bitch! Wat een heerlijk ongenuanceerd stuk met een waarheid als een bitch, als je het deze bitch (bewust zonder de aanhalingstekens) vraagt. Heb genoten van dit artikel!