Vegan Challenge | Mijn eerst week als een vegan

vegan challenge week 1

Als echte liefhebber van voedsel wat gemaakt is van dierlijke producten ga ik een poging wagen om bewuster en diervriendelijker te leven. Vanaf 1 april zal ik 30 dagen veganistisch eten en wekelijks een dagboek bijhouden.

Gisteren was de laatste dag van de eerste week van de Vegan Challenge. Eerst wilde ik een blog schrijven en vertellen waarom ik meedoe aan de Vegan Challenge, maar ik vond niet echt een reden om een hele blog aan te wijden. Ik ben een notoire vlees – en viseter, maar ik ben me ook heus bewust van dieren- en klimaatleed. Alleen is mijn keus meer gebaseerd op het leed van het klimaat dan op dat van dieren. Natuurlijk; ik voel heus wel wat als ik die heftige beelden in documentaires zie. Dat heeft me doen besluiten om 80/20 te gaan eten. Dus 80% geen vlees en 20% wel vlees (of vis). Dat gecombineerd met het klimaat, gaf me de doorslag om 30 dagen vegan te gaan.

Goed begin is het halve werk

Ik was totaal niet bang om er aan te beginnen. Ik zit niet zo vastgeroest in hoe dingen gegeten ‘moeten’ worden. Een stukje vlees of vis vervang ik wel eens vaker of laat ik zelfs helemaal weg. Dat is geen punt. Bovendien staat het internet bol van de vegans die recepten delen. Het staat ook bol van de veganpreachers, maar goed daar hebben we het misschien ooit nog wel een keer over. Toen 1 april naderde, hikte ik een klein beetje op tegen die maand. Een maand geen vlees en vis, hoe ga ik dat doen. Ik nam mijn laatste hap kapsalon voor twaalf uur en toen was ik 30 dagen vegan. That’s that. 

Niet helemaal alleen

Uiteraard doe ik het niet alleen. Voordat ik begon, heb ik me ingeschreven op VeganChallenge.nl. Die hebben mij met mailtjes klaargestoomd voor de challenge. Tijdens de challenge sturen ze dagelijkse mailings met blogs, tips en recepten. Erg fijn voor als je het even niet meer weet en je wil grijpen naar ouderwetse gewoontes.

Het heeft mij in ieder geval de eerst twee dagen geholpen om te bedenken wat ik wilde eten. Overdag is niet zo’n punt: hummus is mijn lifesaver. Bovendien prop ik alle groenten tussen een boterham, wrap of een pita. Scheelt nadenken.

Wat eet je dan?

Op de eerste dag kreeg ik een mail met inspiratie voor 2 april: een witte bonen burger. Ik had nog nooit witte bonen gegeten, dus ik vond dit een prima dag om daarmee te beginnen. Ik bekeek het recept, het was simpel en ik besloot het op de eerste dag te eten. Het recept heb ik wel wat aangepast, want de gebruikte kruiden vond ik wat karig.  Alle andere dagen waren eigenlijk ook meer dan prima te doen. Het hoogtepunt van week 1 was dat ik weer creativiteit vond in de keuken. Ik kon weer lekker aanklooien met verschillende ingrediënten. Daarnaast eet ik veel avocado’s en eet ik puntpaprika als chips. Op de foto staan vier gerechten van afgelopen week. Linksonder zie je een poké bowl met tofu en dat is werkelijk het lekkerste wat ik in de eerste week heb gegeten. Falafel is natuurlijk ook nooit verkeerd en een wrap vol met zoveel groente die je kan vinden in huis, is altijd een goed idee. Daarnaast heb ik ook nog mosterdsoep en linzensoep gegeten. Ik merk overigens dat ik het fijn vind om een pan soep klaar te hebben staan. Gewoon omdat het lekker is en extreem makkelijk.

Geen uitdaging

De eerste week is prima bevallen. Het is echt niet altijd makkelijk geweest. Op werk begin ik de ochtend met een latte macchiato. Uit automatisme liep ik naar het koffiezetapparaat en wilde op de knop drukken. ‘Oh nee, daar zit melk in’ en ik drukte op de knop voor heet water. Een rooibos thee, daar is nog nooit iemand wakker mee geworden. Ik in ieder geval niet. Maar na 7 dagen koffievrij geleefd te hebben, ben ik nog steeds niet chagrijnig. Dat zit gewoon goed. Dat is iets wat ik niet mis.

Ik dacht dat het ontbijt een uitdaging zou zijn, maar dat viel reuze mee. Brood (zonder melkeiwitten) is prima te vinden in supermarkten. Ik at sowieso al zelden vleeswaren op brood, dus dat was niet zo moeilijk om te laten. Kaas was mijn go-to beleg. Kaas voor, kaas na, kaas overal. Toen ik een maand eerder besloot om aan de vegan challenge mee te doen, had ik kaas al uit mijn dagelijkse voedingspatroon geschrapt. Je ken er maar aan wennen. Nu mis ik het niet meer. Niet echt.

Hoofdpijn en energie

Ik heb wel echt drie dagen last gehad van intense hoofdpijn. Kwestie van ontgiften vertelde Cilla me. “Veel water, groenten en fruit,” adviseerde ze. Ok, groente en water lukt wel, maar ik ben écht geen fruit mens dus die tip negeer ik gewoon. Op dag 4 was de hoofdpijn wel voorbij.

Eten geeft me energie in plaats van een after dinner dip. Die heb ik niet meer gehad sinds ik ben begonnen met de Vegan Challenge. Als ik heb gegeten word ik een soort van wakker. Nou, dat is echt een totaal nieuwe beleving hoor.

Vegan gedoe

Vergis je niet; ik vind het nog steeds gedoe. Ingrediëntenlijsten lezen, nog meer lezen en nog een beetje meer lezen. Ik leer snel wat wel en niet mag, maar het blijft gedoe. Oké, het was week 1, ik zal nog wat geduld hebben. See you next week.

Meer Vegan Challenge op Vegan Challenge week 2 en Vegan Challenge week 3.

Volg:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. 9 april 2017 / 21:09

    Gaaf zeg om te lezen dat jullie eerste week goed is bevallen. Leuk om te lezen dat je het als positief hebt ervaren. Super leuk geschreven!? Ik wens jullie een overwinnende week!? Hummus rocks.

  2. 9 april 2017 / 20:41

    Trots. Gewoon allejezus trots. Einde bericht. #joe

  3. 9 april 2017 / 19:47

    Leuk om te lezen! Wat een geluk dat je de koffie niet mist, dat vond ik persoonlijk het lastigst toen ik begon. Benieuwd naar de verdere voortgang van de VC maand!