video

En dan is het natuurlijk erg logisch dat ik daar iets over schrijf. Het is logischer als ik er een video van zou maken. Wellicht in de toekomst. Ik vind een video maken namelijk eng. Zo met mijn porem op beeld. Iedereen die mij ineens kan zien. En daar misschien een mening over heeft. Ik ben daarom ook al jaren (echt waar) excuses aan het verzinnen om maar geen video te hoeven maken. In 2012, ’13 en ’14 kon ik daar nog mee wegkomen. Zelfs in ’15 en ’16. In 2017 werd het al wat lastiger, en dit jaar moet ik er toch echt aan geloven.

Voorspelling komt uit

Als het goed is, ken je de feiten wel. Het is namelijk geen geheim dat video een belangrijk middel is en alleen nog maar belangrijker gaat worden. Er gaan al jaren verschillende berichten rond over hoeveel procent van de content er nou werkelijk video gaat worden in 2018, 2019 en 2021. Maar Cisco verwacht dat in 2021 82% van de content uit video bestaat. En naar verwachting zal 13% van de video content uit live video’s bestaan. Dat is vijftien keer meer dan in 2016. En met de aangekondigde verandering van Facebook, kan die voorspelling van Cisco wel eens uitkomen.

Rauw en echt

Ja, video daar moet je dus echt wel wat mee. Nu je net gewend was aan het feit dat je wat met met video moet doen, kun je gelijk gaan wennen aan de verschuiving naar live video. Geen strakgetrokken marketingbeelden, maar rauwe, echte en persoonlijke content. Bedrijven en hun perfecte mensen, teksten en reclames, daar hebben we wel genoeg van. Durf eens een keer echt te zijn. Geef eens een kijkje in de keuken. Laat zien wie je bent. Word menselijk.

Maak geen video met Doutzen Kroes die zich voordoet als klantenservice-medewerker van je bedrijf. Laat de medewerkers zien, degenen die echt de klant te woord staan. Laat Beyoncé lekker wachten op jouw berichtje terwijl jij druk bent met het maken van een video met echte mensen. Niet dat Beyoncé geen echt mens is, maar je snapt me wel.

Mensen waar potentiële klanten mee in aanraking komen. Praat eens wat minder in glitters en regenbogen. Bij mij zou dat in ieder geval beter werken. Maar goed, als Rotterdammer houd ik nou eenmaal van rauwe (Rotterdamse) eerlijkheid. Ook in business. Juist in business. Al dat lege gelul, dat ken ik nou wel.

En nu?

Video’s maken! “Maar dat is hartstikke duur!” Klopt, een goede video laten maken kan echt in de euro’s lopen. Je mag hier dan ook gewoon wat kleiner denken. Gewoon, met je mobiele telefoon beginnen op Instagram. Als Instagram Story bijvoorbeeld. Ga eens live op Facebook als je bij een evenement bent. Laat mensen meekijken. Dan hoef je nog niet eens in beeld te verschijnen. Muizenstapjes zijn ook stapjes. Zorg wel voor een stabiele en goede internetverbinding, want niemand wil naar een stotterend beeld kijken.

Het is simpel: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Met een internetverbinding en een mobiele telefoon ben je al een heel eind. Tegenwoordig doet de kwaliteit van een mobiel ook niet eens meer onder voor de gemiddelde compactcamera. Wil je er echt voor gaan zitten: zorg voor een statief. En een microfoon. Zo voorkom je aardig wat ruis.

Gewoon doen

Het moment van publiceren. Heel eng. Met Instagram Stories heb ik wel wat ervaring. Een boomerang hier-en-daar, een filmpje zus-en-zo, een fotootje dit-of-dat; allemaal niet zo moeilijk. Totdat je in de camera moet kletsen.

Ik kan me niet herinneren hoeveel video’s ik heb weggegooid waar ik een poging deed om in de camera te kleppen. Het was niet perfect, mijn haar zat stom, het licht was suf, ik zei idiote dingen, ik keek scheel, ik hoorde mezelf ademen. Kortom: ik zag mezelf op camera. Je kunt het niet zo gek verzinnen of ik kon wel een excuus verzinnen om de video niet te hoeven publiceren. Omdat ik gewoon een schijtbak ben.

Het enige wat je moet doen is het ‘gewoon doen’. Gewoon doen. Druk op die knop, gooi die telefoon of laptop ergens in een hoek en ga als een gek iets anders doen. Denk er niet meer over na. Doen, doen, doen!

Vet makkelijk. Vergeet wel even voor het gemak dat ik deze angst zelf ook nog moet overwinnen.

Grote mond

Ik heb een grote mond, dat klopt. Maar wees gerust: mijn allereerste video moet ik ook nog produceren. Ik weet namelijk — net zoals een heleboel anderen — precies hoe het moet. Het doen is vaak een issue. Ik heb zelf alle smoesjes al gebruikt. Geen tijd, geen goed materiaal, ik kan geen video’s bewerken, er moet een plan komen, het script moet nog geschreven worden, bla bla.

De waarheid? Ik vind het doodeng om met mijn smoelwerk op video te verschijnen en vertellen over mijn werk en mezelf.

Achter de camera is totaal geen issue. Ik weet wel hoe het moet! Maar voor de camera? Meh. Terwijl ik gewoon weet dat ik goed ben in wat ik doe. Dat kan ik face-to-face natuurlijk vertellen, waarom zou ik dat niet op video kunnen. Geen idee. Dat ga ik donderdag 18 januari 2018 meemaken.

En dan werk ik bij Guts & Glory. Het is bar weinig Guts als ik niet publiceer. En nog minder Glory als ik niks met video doe. Dus ik heb eigenlijk geen keus.

Rotterdams, Rauw, & Rebels. Communicatie, social media & content. Kletsen kan op Twitter en LinkedIn. Wil je het liever persoonlijk maken? Dan ben je welkom op Instagram. Maar alleen als je belooft om een kijkje te nemen op Rebelles.